In het kader van het 30-jarig bestaan van de CDA-afdeling Mill en Sint Hubert willen we de komende weken aandacht besteden aan personen die in de afgelopen 30 jaar veel voor de partij hebben betekend. Deze week gaan we op de koffie bij Leo Hermanussen.

Leo Hermanussen was de allereerste lijsttrekker voor het CDA tijdens de verkiezingen van 1986. Leo was toen al 8 jaar actief in de Millse politiek met zijn eenmansfractie Lijst Hermanussen, ‘de boerenpartij’ zoals Leo dit zelf noemt. "In die tijd kwam Koos van den Hof bij mij op bezoek om te vragen of ik samen met hem de boerenlijst wilde gaan trekken voor de verkiezingen van 1978. Tijdens deze verkiezingen kreeg ik voldoende steun en begon ik aan mijn eerste raadslidmaatschap", zegt Leo.

"In die periode waren er verschillende eenmansfracties actief in de gemeenteraad van Mill. Rond 1985 klopte Hemmy de Groot bij mij aan of ik niet mee wilde werken aan de oprichting van een CDA-afdeling in onze gemeente. Hemmy was toen al voor het CDA actief in de provincie en wilde in Mill ook een lokale CDA afdeling starten. Met drie partijen, Lijst Driessen, Lijst Couwenberg en Lijst Hermanussen, allen eenmansfracties, hebben we toen de koppen bij elkaar gestoken en van daaruit was de eerste CDA-lijst tijdens de verkiezingen van 1986 een feit. Het ging al direct de ronde bij de oprichting, geen CDA maar CDH, Couwenberg, Driessen, Hermanussen", lacht Leo.

"De eerste verkiezingen verliepen buitengewoon en we kwamen al direct met 4 zetels in de raad. Maar we kregen ook al direct te maken met wat tumult binnen de partij, wat later in de pers ook wel ‘de coup van Wilbertoord’ werd genoemd. Niet de 4e man op de CDA lijst, Toon van de Ligt, maar de nummer 5, Mia Fleuren Hermens uit Wilbertoord kwam via voorkeursstemmen in de raad. De ronde ging dat de Wilbertoordse pastoor na de hoogmis tegen de mensen had gezegd dat als ze slim waren ze beter op de nummer 5 konden stemmen dan op de nummer 2, Bert Couwenberg, want die zou toch wel voor Wilbertoord in de raad komen", zegt Leo. 

Leo heeft in totaal 20 jaar in de gemeenteraad gezeten waarvan 12 jaar voor het CDA. Van 1990 t/m 1998 was Leo wethouder. "Als het aan mij had gelegen was ik nog een periode doorgegaan maar op doktersadvies ben ik 1998 toch maar gestopt omdat ik toen al kampte met reuma". 

"Ik kijk terug op schitterende jaren waarin vele dossiers de revue zijn gepasseerd, die niet altijd even makkelijk waren, denk daarbij aan de bouwstop in Mill in verband met het geluid van vliegbasis Volkel, het fietspad naast de Beerseweg en de verplaatsing van voetbalclub Juliana. Ons plan voor de aanleg van het park voor kasteel Aldendriel is één van de dossiers waar ik nog altijd zeer trots op ben en waar we als Millse gemeenschap nog dagelijks van mogen genieten", zegt Leo.

"Tijdens mijn politieke loopbaan heb ik het meest genoten van de omgang met de mensen, zowel met de inwoners van de gemeente Mill en St. Hubert als met de ambtenaren in de samenwerking op het gemeentehuis. We probeerden altijd samen en in overleg met de betrokkenen te werken aan een oplossing, hoewel we natuurlijk ook wel eens ‘impopulaire’ beslissingen moesten nemen, maar dat is natuurlijk inherent aan besturen. Maar het CDA is altijd een partij van de samenleving geweest met 2 voetjes op de grond, 30 jaar geleden en dat is nu in de huidige tijd niet anders", beaamt Leo. En natuurlijk niet te vergeten de geweldige CDA-achterban waarin Arie Selten toen al en nog steeds een belangrijke rol vervult.

Leo is een trotse CDA’er die ontzettend veel voor de partij en daarmee indirect voor de Millse gemeenschap heeft betekend en nog steeds actief is in de achterban van het CDA. "Ik heb zoveel mensen leren kennen tijdens mijn 20-jarig raadslidmaatschap, mensen waar ik nu nog regelmatig plezierig contact mee heb. Alleen daarom al een aanrader voor de jongeren van onze gemeenschap om zich aan te sluiten bij de enige nog overgebleven landelijk opererende partij in Mill. De PvdA en de VVD zijn al een aantal jaren niet meer vertegenwoordigd, het biedt je ontzettend veel openingen en kansen, en ik kan het beamen", besluit Leo.

CDA gemeente Mill en Sint Hubert