Foto: www.diasana.nl

Bij diagnostisch centrum DiaSana in Mill wordt op zaterdagochtend 27 augustus (rond 8.30 uur) een nieuwe MRI-scanner geplaatst. Deze scanner is voorzien van de nieuwste technieken waardoor de beeldkwaliteit beter is.

Daarnaast is de tunnel waar de patiënt in ligt 10 cm breder en is de ruimte voorzien van een wolkenplafond die zorgt voor een unieke daglichtervaring. Hierdoor ondervindt de patiënt een comfortabelere behandeling dan bij de conventionele MRI-scanners.

Magneet van 4 ton wordt ingetakeld

Omdat de magneet van de scanner meer dan 4 ton weegt en DiaSana middenin de orthopedische kliniek ViaSana ligt, wordt in het dak een opening gemaakt van 2 bij 2,5 meter. Vervolgens wordt de magneet met een grote telescoopkraan via het dakluik in de bestemde ruimte geplaatst. Om ruimte te maken voor de kraan wordt op zaterdagochtend een gedeelte van de Hoogveldseweg in Mill afgezet. Naast de magneet worden ook andere onderdelen van de scanner ingetakeld. Er zijn ongeveer twee uur nodig om alle takelbewegingen uit te voeren.

Uitbreiding orthopedisch centrum ViaSana

De scanner is een aanvulling op de al aanwezige röntgen- en MRI-faciliteiten. Zo beschikt DiaSana over een open MRI-scanner die geschikt is voor patiënten met claustrofobie en overgewicht.  Eerder deze zomer werd ook al een CT-scanner in gebruik genomen. Uitbreiding was nodig omdat het in hetzelfde pand gelegen ViaSana nieuwe behandelingen uitvoert. Hier worden nu ook niet goed functionerende knieprotheses vervangen en beenstandcorrecties uitgevoerd. Met de nieuwe apparatuur worden botten, spieren en zenuwen van de patiënten beter en sneller in beeld gebracht.

Op eigen initiatief

DiaSana ziet niet alleen steeds meer orthopedische patiënten. Ook stijgt het aantal verwijzingen van ziekenhuizen en huisartsen uit heel Nederland, zij komen voor onderzoeken van de bloedvaten, borsten, buik en het hoofd. Patiënten kiezen er in overleg met de huisarts steeds vaker voor om bij klachten eerst een MRI-scan te maken. Als op de scan bijvoorbeeld geen hernia te zien is, wordt de patiënt niet eerst onnodig door een specialist gezien. Is er wel iets te zien, dan wordt de patiënt direct naar de juiste specialist verwezen. Door de plaatsing van de MRI- en CT-scanner kunnen DiaSana en ViaSana een korte wachttijd aan blijven bieden.