Twee coalities, burgemeesters en wethouders verder hebben we eindelijk een nieuw subsidiestelsel. Het begon allemaal zo’n zes jaar geleden toen AB’90 met een motie het startsein gaf om het oude onduidelijke en oneerlijke subsidiestelsel te herzien.

Jarenlang ontvingen verenigingen te veel of te weinig geld of konden zelfs geen aanspraak op subsidie maken.

Veel belangstelling

Zowel bij de commissie- als raadsvergadering zat de publieke tribune vol belangstellenden. Vertegenwoordigers van verenigingen maakten van hun spreekrecht gebruik om grieven en wensen aan de raad kenbaar te maken. Dit gevoelige onderwerp raakt immers iedereen.

Een lange weg

Er heeft veel water door de Maas gelopen om het raadsvoorstel jl. donderdag in stemming te krijgen. Afgelopen jaren zijn er inspraakrondes geweest, een klankbordgroep opgericht en vele gesprekken met diverse verenigingen gevoerd. Een werkgroep met deskundigen en raadsleden van DL, VKP, CDA en AB’90 hebben het nieuwe subsidiestelsel vorm gegeven. In een aantal werksessies van de raad werden de concepten besproken en steeds verder uitgewerkt, waarin zich tot voor kort ogenschijnlijk alle politieke partijen konden vinden.

Raads-breed gedragen?

Het voorstel leek raads-breed gedragen, totdat de achterban van enkele politieke partijen zich begonnen te roeren. Ik schreef al eerder dat het nieuwe stelsel een herijking of verschuiving van de gemeentelijke middelen aan onze gemeenschap is en nauwelijks iets aan bezuiniging oplevert. Zo zijn er verenigingen die er financieel op vooruit gaan, maar ook verenigingen die een stapje terug moeten.

CDA en DL

Naarmate de cijfers en consequenties tijdens de raadsbehandelingen duidelijker werden, draaiden zowel het CDA als DL 180 graden om. Waarschijnlijk stond hun achterban op hun achterste poten om financieel nadeel zoveel mogelijk weg te poetsen. Begrijpelijk want met name het CDA heeft nogal wat achterban in o.a. muziekverenigingen. Opmerkelijk was het gedraai van DL, dat met het wegvallen van subsidie voor de vrouwenorganisaties, een reden had om tegen het subsidiestelsel te stemmen.
CDA en DL gaven aan dat er toch nog financiële ruimte was om nadelen te compenseren. Wethouder van den Boogaard: “Die ruimte is nodig om aan toekomstige aanvragen van nieuwe verenigingen te voldoen. Bovendien is gerekend met cijfers van 2016 en die van 2017 zouden ongunstiger kunnen uitpakken.” CDA en DL: “Het is een verkapte bezuiniging!”

AB’90 en VKP

Verkiezingsretoriek van het CDA ten spijt, hielden de raadsleden van AB’90 en de VKP hun rug recht. AB’90: “Het is nu het juiste moment om scheefgroei, onduidelijkheid en oneerlijkheid van het oude stelsel ongedaan te maken en een stap richting ‘samen-werken aan zelfredzaamheid’ te zetten”. “Verenigingen moeten we meer toekomstbestendig maken en niet met louter overheidsgeld overeind houden”.

CDA: Geen gelijke monniken, gelijke kappen!

Het CDA vond dat het nieuwe stelsel nauwelijks veranderingen zou geven en dat al hun ingestoken energie nagenoeg tevergeefs was. “Is het wel allemaal nodig geweest? En gelijke monniken gelijke kappen werkt hier niet!” Tja….zeg nou zelf!
Het CDA liet de vergadering schorsen, om een stemverklaring te formuleren bij het tegenstemmen. “De financiële ruimte is te groot en enkele verenigingen gaan er te veel op achteruit”. Een gezamenlijke motie van het CDA en DL om hun muziekvereniging en de vrouwenorganisaties extra te subsidiëren werd weggestemd. Moties van de VKP en AB’90 om wat foutjes te verbeteren haalden unaniem de eindstreep, waarna het nieuwe subsidiestelsel met 9 tegen 5 stemmen werd aangenomen.

Theo van Eenbergen, AB’90