Op donderdag 23 maart zal wethouder Jos van den Boogaart een boom planten als afronding van een nieuw landschapselement in Wilbertoord. Afgelopen maand heeft de familie Selten al 1000 struiken en 7 bomen geplant.

Het gaat hierbij om een particulier initiatief dat mogelijk is gemaakt met financiële ondersteuning vanuit het Groen blauw stimuleringskader.

De gemeente Mill en Sint Hubert heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van landschapselementen in haar buitengebied. Het gaat hierbij om financiële middelen die de gemeente heeft ingebracht in de provinciale regeling Groen blauw stimuleringskader, kortweg Stika. De Provincie heeft de inbreng van de gemeente verdubbeld.

Voor de uitvoering van deze regeling is eind 2015 een 4-jarig gebiedscontract ondertekend, waarin 9 gemeenten, Waterschap Aa en Maas, Brabants landschap en de provincie Noord-Brabant participeren. Voor de hele periode is er totaal ruim 2,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vergroening van het agrarisch cultuurlandschap in deze regio.

Met de Stika regeling kunnen particuliere grondeigenaren (agrariërs en burgers) op basis van vastgestelde voorwaarden en vergoedingsnormen een bijdrage krijgen voor aanleg en beheer van landschapselementen. De vergoedingen worden vastgelegd in 6-jarige overeenkomsten.

Door nieuwe landschapselementen aan te leggen wordt het buitengebied niet alleen aantrekkelijker om er te wonen, te werken en te recreëren, maar biedt het ook weer ruimte aan karakteristieke soorten van het agrarisch cultuurlandschap, zoals de Steenuil, Geelgors, Patrijs, Kleine watersalamander, e.d.

Meer informatie

Heeft u ook interesse in deelname aan Stika en wilt u meer informatie over de mogelijkheden op uw percelen? Neem dan contact op met veldcoördinator Koen van Hout: 06 - 22 22 41 46 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hij werkt in opdracht van de gezamenlijke agrarische natuurverenigingen in deze regio.
De Brabant-brede aansturing van de regeling wordt uitgevoerd door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap in opdracht van de Provincie.