“Door gespecialiseerde kook- en bakprogramma’s op Tv neemt de vraag naar patissiers enorm toe”

Het komende schooljaar 2017 - 2018 voegt ROC de Leijgraaf de nieuwe opleiding patisserie toe aan het toch al gevarieerde aanbod. Deze 1-jarige opleiding is ook door niet-leerlingen te volgen en bestaat uit 7 modules van elk 5 weken.

Elke module start met een masterclass door een topper op dat vakgebied. Om alle belangstellenden te informeren is er op maandag 8 mei van 11.00 uur tot 13.00 uur een informatiebijeenkomst bij ROC de Leijgraaf in Cuijk. Hier zal op een creatieve wijze meer informatie gegeven worden over deze patisserie opleiding.

Docent

Jeroen van den Heuvel (46 jaar) uit Mill is sinds 2006 docent consumptieve technieken bij ROC de Leijgraaf. “Voor ik docent werd heb ik een aantal jaren als chef-kok gewerkt bij gerenommeerde restaurants en cateringbedrijven. Ook daar had patisserie al vaak mijn belangstelling, maar ik wilde er meer van weten.” ROC de Leijgraaf bood hem die mogelijkheid. Jeroen: “De afgelopen 6 jaar heb ik diverse gespecialiseerde patisserie-cursussen gedaan. Niet alleen om zelf de kneepjes van dit vak te leren, maar ook om het als docent over te kunnen brengen op de leerlingen. Patisserie is een op zich staand specialistisch vak, maar past uitstekend als extra aanvulling bij onze opleidingen voor zelfstandig werkend kok. Want bij een dessert is de kennis van een patissier prima toepasbaar.”

Patisserie

Bij patisserie gaat het er om producten te maken die niet alleen een genot zijn voor de smaakpapillen, maar ook fantastisch zijn om naar te kijken. Het woord patisserie is afkomstig uit België en afgeleid van het woord suiker. “Wat men als patissier leert, is te gebruiken bij desserts en tal van andere gerechten. Vandaar dat wij ook deze opleiding aanbieden aan onze leerlingen die de niveau 4 opleiding tot zelfstandig kok doen. Hiermee word je als kok namelijk nog interessanter voor de arbeidsmarkt.”

Tv-programma’s

Jeroen vertelt dat het werk van een patissier aan populariteit wint. “Doordat er de laatste tijd veel specialistische kook- en bakprogramma’s op Tv zijn, neemt de vraag naar patissiers enorm toe. We kregen dan ook al vanuit onze leerbedrijven de vraag om hier wat mee te gaan doen. Maar ook belde er pas iemand die bakken als hobby had, maar er graag haar werk van wilde maken. Daarom zocht ze naar een patisserie opleiding om het professioneel uit te kunnen breiden.” Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is deze opleiding ook voor niet-leerlingen van de Leijgraaf te volgen.

Opleiding 

Tijdens de opleiding patisserie komen in 7 modules van elk 5 weken alle specialiteiten van dit bijzondere vakgebied aan de orde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deegbereiding, biscuits en vulling, chocolade, desserts, ijsbereiding en diverse andere patisserie specialiteiten. Elke module start met een masterclass door een specialist op het betreffende gebied.

Informatiebijeenkomst

Om alle belangstellenden kennis te laten maken met de patisserie opleiding, is er op maandag 8 mei een speciale bijeenkomst. Deze wordt van 11.00 uur tot 13.00 uur gehouden op de vestiging van ROC de Leijgraaf aan de Jan van Cuijkstraat 52 in Cuijk. Belangstelling deze bij te wonen of wilt u meer informatie? Bel dan met 088 - 017 00 00 of zie www.leijgraaf.nl.