Ouderen wonen steeds langer thuis. Maar is dat wel altijd haalbaar, veilig en verantwoord? Bij het ouder worden kunnen dagelijkse activiteiten helemaal niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

Dit kan een lichamelijke oorzaak hebben of bijvoorbeeld als gevolg van vergeetachtigheid ontstaan. Een ergotherapeut kan hierbij helpen.

In een gesprek wordt achterhaald welke problemen iemand ervaart. Dit kunnen activiteiten zijn op het gebied van de persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, verplaatsen buitenshuis (fietsen, scootmobiel rijden) of in en uit bed, auto of stoel komen. Maar ook op het gebied van hobby’s of sociale contacten (telefoneren, internetten of op visite gaan) kunnen problemen ontstaan.

Vervolgens wordt bekeken hoe deze activiteiten worden gedaan en wat de oorzaak is van het probleem. Dit doen we op de plaats waar iemand gewend is om de activiteit te doen, bijvoorbeeld thuis, op de werkplek of dagbesteding. Als er zicht is op de oorzaak van het probleem, gaan we samen naar een oplossing zoeken. Dit kan zijn de activiteit op een iets andere manier uitvoeren of een hulpmiddel inzetten. De ergotherapeut kan adviseren waar dit hulpmiddel kan worden aangevraagd, om mogelijk in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Mocht de oorzaak op een ander gebied dan ergotherapie liggen, dan kan er een collega van het behandelteam van Pantein worden ingeschakeld. In dit regionale behandelteam werken fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtist, psycholoog, specialist ouderengeneeskunde en geestelijke verzorger nauw samen. Zij kunnen mensen op allerlei terreinen ondersteunen om zo lang mogelijk veilig en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen.

Joke Centen en Marleen Hofmans
Ergotherapeuten Zorgcentra Pantein, regio Mill