Enige tijd geleden is in Cuijk een energiecafé georganiseerd. Het was een bijeenkomst waar allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie aan de orde kwamen. Zo’n avond kan natuurlijk ook in onze gemeente.

In Cuijk hadden ze een paar inspirerende sprekers uitgenodigd, waarna enkele Cuijkse initiatieven werden getoond met de vraag: wie doet er mee? Niks mis mee, maar Algemeen Belang 90 pakt liever een sprekend voorbeeld bij de kop om aan de hand daarvan duidelijk te maken waar het over gaat en wat we kunnen doen.

Kies een voor iedereen herkenbare doorsnee woning in een typische doorsnee woonwijk in onze gemeente. Laat daar een energiescan op los en laat een maatwerkadvies opstellen over de beste duurzame maatregelen voor die woning. Daarbij moet ook duidelijk worden wat het kost en wat het oplevert.

Aan de hand van zo’n concreet voorbeeld kan je daarna ook een doorrekening maken naar bijvoorbeeld een hele wijk of een heel dorp. Natuurlijk zijn niet alle woningen hetzelfde, maar zo erg verschillend zijn ze ook weer niet. Als je opschaalt naar grotere aantallen dan ontstaan er ook weer andere opties. Misschien ligt het dan erg voor de hand om in zo’n wijk of dorp de handen ineen te slaan en een energiecoöperatie op te starten. Massa is kassa, waardoor de individuele investering lager wordt. Goed idee toch?

Algemeen Belang ‘90 gaat er voor. We willen de gemeente vragen hier aan mee te werken.

Heeft u goede ideeën voor zo’n avond laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of in de brievenbus op Schoolstraat 37 in Mill.

Namens fractie Algemeen Belang ‘90
Marcel van den Elzen en Bas de Veer