Voor velen is Kerstmis tegenwoordig een soort midwinterfeest geworden waarbij gezelligheid, cadeaus, versieringen, maar vooral lekker eten en drinken, centraal staan.

Maar dat is zeker niet de essentie van Kerstmis, want het is in wezen een feest van eenvoud, inkeer en vrede.
Toen Jezus in Bethlehem even ten zuiden van Jeruzalem werd geboren, zongen de engelen: “Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil”.
Het gaf een onvoorstelbare wending aan de geschiedenis der mensheid.
Wat wij over Hem weten is beschreven door Matheüs, Marcus, Lucas en Johannes, de auteurs van de evangeliën. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, het kerstgebeuren zou gebaseerd kunnen zijn op thuiszorg, buurtzorg, Mantelzorg, een symbool van hulp, naastenliefde en zorg.
Zoals u weet, zijn zij een organisatie van vele duizenden Nederlanders, die huishoudelijke hulp bieden aan medemensen die door ziekte, ouderdom, invaliditeit of sociale problemen niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen.
De thuiszorg, buurtzorg, mantelzorg - medewerkers zorgen ervoor dat een mens zo lang mogelijk thuis in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.
Wat ik zou willen zeggen, heden ten dage zijn er duizenden Maria’s die in het kader van de zorg voor een bescheiden salaris een zegen zijn voor hulpeloze mensen, die totaal van hen afhankelijk zijn.
Ze zwachtelen zere benen bij bejaarden, wassen en kleden hulpbehoevenden, zetten koffie en maken bedden op. Maar bovenal zijn ze, alleen al door hun aanwezigheid voor ontelbare mensen met een beperking geestelijk en/of lichamelijk, ontzettend belangrijk. Ja zelfs onmisbaar!
Meeleven, erbarming is hun drijfveer. Want naast de dagelijkse zorg voor de cliënt en diens woning, zijn ze een onvervangbaar aanspreekpunt.
Het voortdurend bezuinigen vind ik dan ook een asociale maatregel.
Laten we warme aandacht blijven schenken, ook in het nieuwe jaar, aan de stille missionarissen van de stofzuigers, aan de zendelingen met de stofdoek, de priesteressen van de steunkousen en verzorging van wonden, maar vooral aan de verre zusters van Maria, die er voor zorgen dat het dagelijkse leven weer wat hoop en glans krijgt.
Nog een paar weken en dan is het Kerstmis.

Ik wens u een zinvolle voorbereiding.

Pastoor A. van de Meijden