De gemeente Mill en Sint Hubert gaat een gratis Verklaring Omtrent Gedrag verstrekken aan de eerste vijftien kandidaten die op de kieslijst staan van iedere partij bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Op deze manier ondersteunt de gemeente de politieke partijen bij het waarborgen van de integriteit van de leden op de kandidatenlijsten. Zo werken zij samen aan een betrouwbare volksvertegenwoordiging.

Burgemeester Walraven licht dit besluit toe: “Voor de betrouwbaarheid van onze volksvertegenwoordiging is het belangrijk dat raadsleden van onbesproken gedrag zijn. Begin november hebben de griffier en ik daarom al samen met de politieke partijen gesproken over hoe we integriteit kunnen toetsen en hoe we ons bewust kunnen zijn en blijven van de integriteitsrisico’s.”

Ondermijning

Hiermee doelt de burgemeester onder andere op het thema ondermijning dat nauw verbonden is aan integriteit. “Ondermijning betekent grofweg de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat dit in onze gemeente het geval is, maar ik vind het wel erg belangrijk dat de politieke partijen zich bewust zijn van mogelijke risico’s. Dat zij zich realiseren dat het belangrijk is dat de kandidaten die op de lijsten staan, en dus in de gemeenteraad kunnen komen, goed gescreend moeten worden.”

Gezamenlijk belang

Bij het screenen van de kandidaten heeft de gemeente formeel geen rol. “Dit is een verantwoordelijkheid van de politieke partijen”, licht burgemeester Walraven toe. “Toch zie ik hier ook een gezamenlijk belang. Daar willen wij de politieke partijen bij ondersteunen door de Verklaring Omtrent Gedrag gratis te verstrekken aan de eerste vijftien kandidaten op de lijsten.”
Natuurlijk verwacht de burgemeester daarbij wel dat de partijen de VOG ook als middel gebruiken bij de screening. Burgemeester Walraven: “We verwachten dat de politieke partijen in onze gemeente pas een persoon op de kieslijst zetten als deze persoon een VOG heeft overlegd. En als personen geen VOG kunnen of willen overleggen ze dan niet op de kieslijst worden toegelaten. Dit hebben we met de partijen besproken en recentelijk ook via een brief kenbaar gemaakt.”