Voor het 6e achtereenvolgende jaar nam Mat van Sambeek uit Mill deel aan Alpe d’HuZes. Mat maakt deel uit van het team Piets Challenge.

Dit team werd opgericht toen Piet van Dongen uit Zeeland Lymfeklierkanker kreeg. Zijn vrienden, waaronder ook Mat van Sambeek, wilden wat doen om geld in te zamelen voor onderzoek en vandaar dat ze deel gingen nemen aan Alpe d’HuZes.

Acties

Sinds die tijd hebben ze diverse acties en evenementen georganiseerd. Zo organiseerden zij o.a. een 48-uur fietsmarathon rondom Kasteel Aldendriel in Mill, het Glazen Huis in Mill en in Zeeland, de goedbezochte pizza en pasta avond bij d`n Oven in Zeeland, en afgelopen december stond het team vanaf 27 december oliebollen te bakken op het plein bij de kerk in Zeeland voor het goede doel.

Beklimming

In 2012 was het team voor het eerst in Frankrijk om de berg der bergen te beklimmen. In dat jaar lukt het Piet zelf ook nog om mee te fietsen. Maar zijn gezondheid liet het daarna helaas niet meer toe om een dergelijke inspanning te leveren. Mat: “Piet gaf aan eigenlijk toch nog wel eens naar boven te willen fietsen. Ik dacht, dat moet toch kunnen.” Samen met zijn zoon Freek bouwde Mat zelf een tandem. “Op donderdag 7 juni ben ik samen met Piet op die tandem naar boven gefietst. Voor ons was het een enorm bijzonder moment wat we alle 2 voor geen goud hadden willen missen.”

Energie

Overigens rende Mat die dag de Alpe d’Huez 2 keer op, fietste hem dus samen met Piet op de tandem en vervolgens bedwong Mat de berg nog 3 keer alleen op de fiets. “Er gaat zoveel door je heen als je daar aan het fietsen bent. Vooral hoe gelukkig je moet zijn als je dit kunt doen en hiermee dan ook nog eens geld in kunt zamelen voor extra onderzoek. Ik zie aan Piet hoe moe hij is. Zijn lichaam heeft zoveel schade opgelopen van alle behandelingen om de kanker tegen te gaan, dat hij gewoon geen energie meer heeft. En dat besef komt op die berg extra hard binnen.”

Het loopteam van Piets Challenge bestond uit: Angelique Verstraten, Dieuwertje Gieling, Dorethé Snijders, Marnix Bakermans (burgemeester Landerd) en Trijntje en Sterre (dochters van Piet) van Dongen. Het fietsteam bestond uit: Robert en Helma Verbruggen, Karin Klamer, Tjeu Bakermans, Haico van Deijne plus Freek en Mat van Sambeek.