Foto: Jan Maas

Docente Wilma Huijbers geeft o.a. (in de kapel) in Aldenhorst in Mill gymnastiek. Ook deze les geeft zij, zoals gewoonlijk, met veel verve en enthousiasme met oog voor de doelgroep.

Zij heeft echter voor dit werk vrijwilligers nodig die helpen als deze meer kwetsbare mensen iets niet kunnen. Ook halen en brengen de vrijwilligers, samen met de verzorgende, de deelnemers van en naar hun respectievelijke kamers.

Trapnaaimachine

Wilma doorspekt haar lessen met zinnebeelden. Ze doen het vandaag rustig aan, het is erg warm buiten en binnen. En toch doen er nog zo’n 10 mensen mee. Zij doen een oefening die concentratie vergt. Eerst met de armen en daarna met de benen. “Een ouderwetse trapnaaimachine”, aldus Wilma. Ze gaat naast een mevrouw staan bij wie het niet lukt. Ze zit op een stoel en mag met 2 voeten tegelijk of een voor een trappen.

Waaiers

We krijgen allemaal een waaier, we wuiven ons dankbaar koelte toe. Mientje van der Burgt is de enige hulp vandaag, ze raapt een gevallen waaier op. Wilma en Mientje helpen iedereen om op een rij op een stoel te gaan zitten. Ze gaan kegelen en Mientje haalt een rode bal uit een tas waarmee de kegels worden omgegooid. Een meneer met 1 hand krijgt een herkansing. Wilma vertelt dat de kegels van een kousenfabriek af komen. En vervolgens schenkt ze glaasjes water in, terwijl Mientje alle spullen verzamelt en in de tassen van Wilma stopt. De rollators worden verzameld om te gaan koffiedrinken in de zaal.

Fiets

Mientje vertelt dat zij 75 jaar is. Zij helpt Wilma al drie jaar. Zij kwam in Aldenhorst bij iemand op bezoek, die was niet op haar kamer, ze was bij de gym. “Ik daar naar toe en eigenlijk ben ik niet meer weggegaan, ook al is dat vrouwtje dat ik toen opzocht inmiddels al gestorven. Over het algemeen doen er zo’n 16 mensen mee. Soms haal ik mensen op en dan hebben zij eigenlijk geen zin. Als zij rustig op bed liggen en duidelijk te moe zijn, laat ik ze lekker liggen. Maar anders weet ik ze altijd wel over te halen om mee te doen”, zegt Mientje breed lachend.

Belangrijk

Wilma bevestigt het verhaal van Mientje. “Sommige mensen hier zijn soms hun dagstructuur kwijt, dan moet je ze helpen herinneren dat het nu tijd is voor de gymles. Je moet ze dan niet bij de hand pakken en meetrekken maar stimuleren om zelf mee te gaan doen. De vrijwilligers die mij helpen zullen de mensen moeten leren kennen, dan weet je ook vanzelf hoe je de mensen kunt helpen. En het moet voor de mensen altijd leuk zijn om te komen gymmen. Iemand mag best een dag heel moe zijn en er alleen maar bij komen zitten. En wat we nu doen het koffie drinken en praten met elkaar is ook heel belangrijk”, besluit Wilma.

Als u als vrijwilliger Wilma wilt helpen met haar werk, dan kunt u op werkdagen met de SWOM bellen van 09.00 - 11.00 uur, tel. 0485-455470. U kunt ook gaan kijken bij de les, die plaatsvindt op dinsdagmiddag van 14.30 - 15.30 uur in de kapel van de Aldenhorst.