Foto: Cockie Kremers

De gemeenteraad heeft in juni aan wethouder van den Boogaart de opdracht gegeven om uiterlijk begin december een plan te presenteren voor toekomstige woningbouwlocaties in Langenboom en Sint Hubert.

Op 31 oktober hebben vertegenwoordigers van de dorpsraad Langenboom en Eigen Kweek via een petitie de urgentie voor toekomstige woningbouwlocaties nogmaals onderstreept. Inmiddels heeft het college een overzicht van woningbouwlocaties in beeld gebracht en deze aan de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Voor Langenboom bevat dit een verrassende locatie: horecazaak D’n Bens.

Wethouder Van den Boogaart: “Eerder dit jaar, nog voor de motie van de raad, werd mij vertrouwelijk gevraagd of de gemeente zou willen en kunnen meewerken aan de omvorming van locatie D’n Bens naar een woningbouwlocatie. Mijn reactie was dat deze locatie voldoet aan alle uitgangspunten van de regelgeving maar dat het beëindigen van de lokale horeca wel een aderlating is voor de leefbaarheid van het dorp. In principe dus ‘ja’, maar tegelijkertijd wel de vraag of het mogelijk is om een vorm van horeca voor het dorp te behouden.”

Stroomversnelling

Ontwikkelaar Jos de Groot (Peters Projectontwikkeling): “Door de motie van de gemeente kwam het plan in een stroomversnelling. Waar we eerst in vertrouwelijkheid met elkaar in gesprek waren, zou het door de motie óf voorlopig de ijskast in moeten, óf onderdeel moeten worden van het plan met locaties die de wethouder in december zou moeten presenteren.”

Moeilijk besluit

John Bens: “We vinden het verschrikkelijk jammer dat we geen opvolgers hebben voor onze mooie horecazaak in Langenboom. Een bedrijf dat al drie generaties, al 85 jaar, door de familie Bens wordt gerund geef je natuurlijk niet zomaar op. Daar hebben we verschrikkelijk goed over nagedacht. Henrita Bens vult aan: “We hebben onze zaak de afgelopen 25 jaar met ontzettend veel plezier gerund. Maar onze gezondheid wordt flink op de proef gesteld dus we zijn gedwongen om verder te kijken naar onze mogelijkheden voor de toekomst.”

Het omvormen van hun unieke stukje in Langenboom tot een plek om te wonen, ziet het echtpaar Bens daarom als een mooie oplossing, zowel voor Langenboom als voor hen persoonlijk. John: “We vinden het daarbij net als de wethouder erg belangrijk dat er naast woningbouw ook ruimte blijft voor horeca in ons mooie dorp.”

Voorlopig nog open

Het echtpaar heeft lang nagedacht voordat zij de knoop door hebben gehakt en vinden het belangrijk om dit nieuws zelf via dit bericht naar buiten te brengen.
Henrita: “Het valt ons zwaar maar gelukkig betekent dit nieuws nog niet direct een afscheid. Voorlopig blijven we er nog zijn voor onze klanten zoals we dat de afgelopen jaren steeds met veel plezier hebben gedaan. Achter de schermen zullen we dan de procedures doorlopen en daarna zal het een en ander echt gaan veranderen.”
John: “Maar voorlopig staat de deur nog altijd voor iedereen open!”

Klankbordgroep

Jos de Groot: “We zijn bezig met het zorgvuldig uitwerken van enkele bouwplannen, welke passend zijn voor deze locatie. In één van deze plannen wordt ook het behoud van horeca met wonen op de verdiepingen meegenomen. Het huidige grasveld op de achterzijde van D’n Bens leent zich voor grondgebonden woningen. Het aantal woningen op dit ‘achterterrein’ is afhankelijk van de woningtypering en de woningbehoefte. Wij zullen in samenwerking met de gemeente en andere partijen en belanghebbenden kijken naar een juiste samenstelling.
Gedurende het ontwerpproces komen wij graag in gesprek met inwoners van Langenboom en omgeving over het plan D’n Bens. We willen graag een soort klankbordgroep oprichten met mensen die Langenboom en omgeving willen vertegenwoordigen. Wellicht kan deze groep ook als vraagbaak dienen voor de inwoners van Langenboom die vragen hebben over het plan. Wij komen graag in contact met geïnteresseerden voor zo’n klankbordgroep.”

Wethouder van den Boogaart: “Uiteraard moet de gemeente over de invulling nog met de ontwikkelaar in overleg en is het ook belangrijk om de omgeving op tijd bij de plannen te betrekken. Maar in principe willen we die gesprekken voor deze locatie aangaan. Zo kan hiermee een belangrijke stap gezet worden in de vraag naar nieuwe woningen voor Langenboom.”