Uit arbeidstevredenheidonderzoeken blijkt dat ruim een kwart van alle werknemers in Nederland niet op zijn plek zit; dus 1 op de 4 heeft geen werk naar zijn zin.

Het is de vraag wat geldt voor die andere 75%? Is hun werk wel hun passie? Het lijkt me onmogelijk en dat is het ook. Slechts 35% ervaart bevlogenheid in zijn werk.

Hoe zit dat bij jou?

Denkfout

Het is een misvatting dat ons werk onze passie moet zijn en dat je een baan moet hebben waar de hartstocht vanaf spat. Beter van wel natuurlijk, maar heel vaak is dat gewoon niet en is met beleid grenzen verleggen het hoogst haalbare.

Een gelukkig huwelijk tussen werk en passie krijgt evenwel (te) veel nadruk in onze samenleving en zeker in ieder loopbaantraject. Je bent toch een beetje een ‘loser’ als dit niet je ambitie is en je hier niet op koerst.

Enthousiast

Of dat ook voor jou geldt weet ik niet, maar de meesten van ons hebben een baan waar ze geen passie bij ervaren. Banen zorgen er echter wel voor dat de hypotheek wordt afgelost, de schoorsteen rookt, je op vakantie kunt en een sociaal netwerk hebt. Al ligt je werk niet boven in de kast, het biedt tal van andere plussen.

Grote liefde

Natuurlijk is het geweldig om volop te genieten van je baan. Het is volstrekt duidelijk dat je afscheid moet nemen van een baan die je tegenstaat. En natuurlijk heeft het opzienbarende voordelen als je werk wél je grote liefde is. Maar het zou er beroerd uitzien voor het merendeel van werkend Nederland waarin dit niet het geval is. Soms is je baan gewoon oké; niet meer en niet minder.

Wanneer begon deze hele obsessie met passie eigenlijk?

Ik denk niet dat jouw grootvader gepassioneerd de bieten schoffelde en de koeien molk. Hij deed zijn ding. Jaren, decennia, ja, eeuwen eigenlijk, deden mensen gewoon wat ze moesten doen om geld te verdienen dat ze nodig hadden voor hun levensonderhoud. Ze zorgden voor hun gezin. Ze hadden een baan. Ze kwamen thuis van het werk en volgden pas dan hun liefde áls ze die al hadden.

Ze knutselden in het schuurtje, waren met het paard in de weer of gingen biljarten bij Café D’n Bens. Buiten het werk. Na vijven. Er was nog geen, naar obsessie neigende arbeidsethos, om je passie te persen tussen 9 en 5. Een carrière was slechts een salaris. Een baan was gewoon een baan. Het had weinig te maken met hartstocht en nog minder met zielswerk of creatieve intuïtie.

Gekanteld

Door toedoen van de positieve psychologie (aandacht voor bv. geluk, liefde, wijsheid) is dat gehele beeld gekanteld. Betaald worden om iets te doen waar je van houdt, is daarin het ideale scenario. En naar blijkt, laat dat gezegd zijn, niet ten onrechte. Maar voel je niet schuldig als het niet jouw realiteit is. Je staat daarin warempel niet alleen. Voor slechts een derde van de beroepsbevolking is werk én passie een twee-eenheid.

Er is helemaal niks mis met een baan, die je rekeningen betaalt. Je passie hoeft niet je carrière te zijn. Je bent geen minder mens als je passie bescheidener van aard is. Je hebt een dagtaak die voldoet, maar vind je opperste voldoening in het vliegvissen, als amateurschilder, als bassist in een band, als vogelaar of in de biljartcompetitie bij Dun Opstoot. Helemaal prima!

Optioneel

Misschien is dat het punt van een passie: het is optioneel. Het is wat je doet, met volle overtuiging ongeacht je baan, niet wat je doet om in je levensonderhoud te voorzien. Je passie geeft je gewoon het gevoel dat je leeft. Je baan hoeft niet de roeping van je ziel te zijn. Misschien heb je een baan om je passie te betalen niet om je passie te worden. Het is een middel om een doel te bereiken en zingeving te ervaren, niet het doel zelf.

Werk jij om te leven of leef jij om te werken?

Persoonlijk stel ik geen grootse- en meeslepende eisen aan mijn passie. Ik wil dat het me vervult, gewoon omdat ik er van houd, gewoon omdat mijn hart daarvan klopt en soms overslaat. Als het mijn vak is en de schoorsteen ervan rookt is dat super meegenomen. Zo niet, dan doe ik het toch, simpelweg omdat ik het graag doe. Omdat het mijn grote verlangen is.

Ook maak ik me geen zorgen over de vraag of mijn werk voldoet aan de maatstaven van de samenleving. Ik wil tijd besteden aan het daadwerkelijk doen van de dingen die me –in en buiten het werk- gelukkig maken. Ik zoek iets waarvan ik houd en doe het simpelweg omdat ik het wil.

Er is ruimte voor passie en er is ruimte voor een baan in mijn leven. Ik heb beiden. Gelukkig, gelukkig voor mij smelten ze samen.

Neem voor jezelf de druk weg en gun jezelf de nodige speling. Er is geen reden om je schuldig te voelen over wat je baan wel of niet te bieden heeft. Je werk is van jou, je passie is van jou, je leven is van jou.

Jij bepaalt hoe dat eruit zien. Jij beslist wat voor jou het beste werkt. Laat niemand je vertellen dat je het verkeerd doet. Naar mijn mening is dat wat zorgt voor passie.

Ik help je graag bij het vinden daarvan.

Frans Meulepas
training | coaching | advies
0486 431 917 | 06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl