‘Heeft Poekie (de kat) ook een soort beschermengel?’ vraagt Daan op een dag en daar moet ik het antwoord op schuldig blijven. Dieren voelen veel meer, zien, ruiken en horen veel beter maar een beschermengel? De vraag komt naar aanleiding dat Poekie op stap is geweest en zeer gehavend thuiskwam.

Een lelijke boosaardige kat heeft hem te pakken gekregen volgens Daan. Ik opper voorzichtig dat hij misschien wel een ongeluk door een aanrijding van een auto heeft gehad. Het bevalt me niets dat Poekie naar buiten mag maar Daan gunt hem een vrij leven. En die gedachten vind ik wel mooi. Niet mee bemoeien, gaat er door me heen. En toen kwam de vraag van de beschermengel. Als de kat er geen heeft dan kan hopelijk de engel van Daan een beetje helpen om de kat in leven te houden.

Even later komt het gesprek op karma en oorzaak en gevolg. Op wat je zaait zult je oogsten. Karma wordt op velerlei manieren uitgedrukt maar het heeft altijd te maken met iets wat niet goed is gegaan of je hebt gedaan, en dan moet dat eens goedgemaakt worden om de boel weer in balans te trekken. ‘Kun jij de volgende keer als je komt wc-papier meebrengen?’ vraagt hij dan. ‘Het zal u verlossen van slecht karma: bier voor zoon halen karma. Karma wordt dan gereinigd door plee rollen.’ Nou, dat wil ik uiteraard wel doen. Als ik dan weer een schone lei heb, heel graag.

Gyan een heel goede vriend van mij kwam langs en als hij komt gaan we meestal de diepte in met ons gesprek. En soms zo diep dat ik er nog een hele kluif aan heb om alles te verwerken. Gyan is een en al positiviteit en weet het meest dramatische in ieders leven toch een positieve wending te geven. ‘Als iemand iets negatiefs verteld over jou zegt dat meer over de persoon in kwestie dan over jou. Het heeft vaak te maken met boosheid, verdriet, onmacht, onzekerheid. Het is het gekwetste ego en heeft in feite niets te maken met wie jij bent of met degene die dit zegt. Dat zijn jullie niet. Want in de kern zijn jullie liefde net als ieder ander mens in de kern in zijn bezit heeft.’ Ik vind het heerlijk als hij zegt dat ik in de kern liefde ben maar besef dat er nog vele lagen omheen liggen waar nodig eens naar gekeken moet worden.

Ik vind het heerlijk om over spiritualiteit en psychologie te praten maar ik heb uiteraard ook met de aardse beslommeringen te maken. En dat een elektrische tandenborstel je leven zo kan ontwrichten, wist ik ook niet toen ik hem kocht. Hij was in de aanbieding en best getest, toen was ik verkocht. En een boekwerk zat erbij wat ik allemaal moest lezen, verschrikkelijk. En ik kon zelfs een app instaleren en dan kon ik zien of ik goed en lang genoeg poetste. Dus ja dat ook maar gedaan en dat was voor mij nog een heel karwei. Een zuignap op de spiegel geplaatst op de juiste hoogte, toestel erin en dan naar ‘mijn’ gebit kijken dat op de app tevoorschijn komt. En dan zie je vanzelf of je goed poetst, of de tanden steeds witter worden. Tjonge jonge wat een gedoe. Maar zo weet ik natuurlijk wel of ik goed poets en ik heb al tweemaal een medaille verdiend. Hij vraagt ook of ik last heb van bloedend tandvlees en ik vraag me af wat hij straks nog meer wil weten. In stilte klop ik me op de borst dat ik zo goed bezig ben met mijn tanden. Nu de rest nog.

Tilly Gerritsma - Mill