Het is inmiddels drie weken geleden dat Daan opbelde dat er gezinsuitbreiding was. Poekie bleek geen kater maar een poes te zijn. Ons tienermoedertje, ze is nog geen jaar oud, heeft vier hele mooie kleine kittens.

In de nacht van zondag op maandag zijn ze geboren. Onder de bank zat een scheur en daar is ze in gekropen. Daan hoorde een gemiauw en een hoop gerommel en dacht dat Poekie vast was komen te zitten. Ze keek met een blik van: Kijk eens wat ik voor moois heb! Wat ik gepresteerd heb! Een verrassingsnestje zei de dierenartsassistente die ik later opbelde. Poezen, katers en kittens, ik heb er geen verstand van dus dan maar hulpdiensten inschakelen. Daan vroeg of ik supervisor wilde zijn zodat de verantwoordelijkheid van zoveel nieuw leven, niet alleen bij hem ligt. Het is me nogal wat dat er opeens vier nieuwe gezinsleden bij zijn, als je als het ware net gewend bent aan Poekie.

Dus de dierenarts gebeld om na de kraamtijd tijd te laten steriliseren. Een nestje is leuk maar ons Poekie moet er geen gewoonte van maken. Andere voeding, ontwormen, inentingen, een reismand voor als ze naar de dierenarts gaat. Andere brokjes want moeder moet aansterken, een weegschaal voor de kittens te wegen. En uiteraard een doos en even later nog een groter doos met bekleding waar moeder en kittens heerlijk in kunnen liggen.

Gelukkig heb ik een schoonzus die stapelgek is op katten en hier erg veel van weet. Dus krijgen we instructies dat de kittens om moeten leren gaan met geluid, licht en mensvriendelijk worden gemaakt. Jeetje het is me nogal wat voor Daan die rust en stilte prefereert en al gauw iets als stressvol ervaart. En ook over Poekie waakt dat hij niet te veel stress krijgt. Na ruim twee weken komt mijn schoonzus met zoon en kleindochter de aanwinst bewonderen. Na inspectie blijken het twee katertjes en twee poesjes te zijn. Over acht à negen weken mag de kleindochter er een meenemen als kameraadje voor de poes die ze al hebben. Als kraamcadeautje heeft ze voor Poekie en haar jongen allerlei speelgoed meegebracht dus die worden hartstikke verwend. Ik heb het druk met dierenarts, dierenthuiszorg en we hopen dat de kittens straks een goed plekje krijgen. Dus wie graag een jong poesje wil en voor een goed thuis kan zorgen, mag zich bij mij aanmelden.

Het gewone leven gaat ook door en ik geniet van mijn badkamer en de luxe van een wc na het gehannest wat de renovatie teweegbracht. Maar ik wil dan natuurlijk ook nieuwe badkamer accessoires want van de oude is niets meer over. Maar dan zonder boren aub! En gelukkig hoeft er tegenwoordig niet meer zoveel geboord te worden blijkt, als ik op kruistocht ga. Nadat ik van alles bestelt heb wat d.m.v. zuig- en plakkracht op zijn plaats moet blijven krijg ik het thuis zonder beschrijving. Wat nu te doen? Goed kijken en nadenken dan moet dat toch lukken. Het is alleen maar een strip eraf halen en plakken maar. En de juiste plek kiezen uiteraard want een terugweg is niet mogelijk. Als ik netjes alles opgeplakt heb, hopelijk op de juiste plaats, zie ik op het internet de gebruiksaanwijzing verschijnen. Tja, niet gezien. Zat in de mail van gisteren die ik nog niet gezien had. Als ik hem nalees zie ik dat ik me niet hoef te schamen. Ik heb het er goed van afgebracht!

Ondertussen bel ik met dierenthuiszorg, praktijk voor kattengedrag en wordt er steeds wijzer van. Het schijnt dat ik ook een gastgezin kan zijn. We komen er wel uit maar ik wil er wel graag een nachtje over slapen. Ik, mijn huis… een gastgezin?

Tilly Gerritsma, Mill