‘Onze overheid gaat steeds verder in haar pogingen om grip te krijgen op haar burgers. In een democratie, waarbij de macht bij het volk ligt in plaats van bij de overheid, is dit de omgekeerde wereld. In een democratie dient de overheid het volk in plaats van dat zij het beheerst’ lees ik in de Volkskrant van 29 september.

Vervolgens lees ik dat de coronapas ongelooflijk veel zaken in onze samenleving op scherp zetten. En dat kan ik alleen maar bevestigen. In een gesprek met een groep dames komt er van alles naar boven. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit gebeurt en oogluikend door veel mensen goed gevonden wordt. Vervreemding van familie, vrienden en collega’s. Uitsluiting, discriminatie, machteloosheid, eenzaamheid, de groepsdruk om mee te doen, geen vrijheid meer ervaren. Er komt van alles langs en ook de zwaardere onderwerpen die we jarenlang niet wisten, gaan we niet uit de weg. Vooruitgeschoven of onder de mat geduwd omdat het ons voorstellingsvermogen ver te boven gaat.

Gideon van Meijeren wil in de kamer het probleem van sadistisch ritueel kindermisbruik bespreekbaar maken, iets wat door de regering al jaren onder de mat wordt geschoven. Klokkenluider Huig Plug gaat een rechtszaak aan op 7 oktober en ook daar mag hij over bepaalde zaken niet praten. In wat voor een land, in wat voor een wereld leven we in godsnaam? ‘We zijn God kwijtgeraakt’ hoor ik een vriendin zeggen en daarmee bedoelde ze dat ze zichzelf is kwijtgeraakt. ‘We worden al eeuwen tegen elkaar uitgespeeld, belogen en bedrogen’ zegt ze even later. Het is pijnlijk om te constateren dat dit inderdaad het geval is. Wat te denken van ras, geloof, gender, arm en rijk, gestudeerd en niet gestudeerd, ziek en gezond en ga zo maar door. Gelukkig hebben we ook gesprekken over wat er positief en aan uitdagingen ligt in deze tijd. Het genieten van de kleine dingen van het leven, de natuur, een vriendelijke groet of glimlach, het plezier en de openheid van een kind.

Het liefst zou ik een leuke column schrijven maar wat ik wel geleerd heb van deze tijd is, dat we onze ogen niet meer mogen sluiten voor dat wat al eeuwen aan de gang is. Dit moet gaan eindigen, dit door en door slechte gedrag wat bewust aangestuurd wordt om verdeeldheid te creëren. Angst, stress, wat later weer veel ziekten volgens de Germaanse geneeskunde, zal opleveren. Weer een verdienmodel voor de farmaceutische industrie.

Fijn dat ik met diverse mensen van alles kan bespreken wat mijn hart bezighoudt. Bezorgdheid en liefde voor onze kinderen, kleinkinderen, onze naasten die alleen het reguliere nieuws volgen en niet beseffen wat zich op de achtergrond allemaal afspeelt. Het gaat allang niet meer om een virus. Een Spaanse rechter eiste voor 6 oktober dat het Sars-Cov-2 geïsoleerd werd aangetoond, wat niet is gebeurd. Dus alle maatregelen waren niet rechtsgeldig. Niet te geloven dat dit zich voor onze ogen ontrold. De Russische president Poetin vindt verplichtte vaccinatie ongepast en dit zou niet ingevoerd mogen worden. Hugo de Jonge heeft geen begrip voor mensen die zich niet willen vaccineren.

We leven in een wereld waarin strijd wordt gevoerd om macht, bezit, geld, geloof, cultuur en ga zo maar door. Het is duidelijk de bedoeling de mensheid te knechten, om ons vierentwintig uur in de gaten te houden. Zoals met alles heeft de technologische ontwikkeling goede zowel slechte kanten. Aan ons om dit alles goed in de gaten te houden. Om niet meer onvoorwaardelijk alles te geloven maar te onderzoeken. Er is te veel trauma, te veel conflicten. Eerst moet het oude instorten wil men een nieuwe wereld kunnen bouwen. Ik wens eenieder veel wijsheid, liefde voor zichzelf en de medemens toe.

Tilly Gerritsma, Mill