Jeetje ze hadden me flink te pakken en mij niet alleen, dat weet ik zeker. Cognitieve dissonantie noemen ze dat ofwel tegenstrijdige overtuigingen. Weten dat de energieprijzen enorm gestegen zijn en hopen dat het voor mij persoonlijk wel meevalt.

De man had een mooi contract afgesloten met mij en feliciteerde me zelfs. Als ik later was geweest, zo zou zei hij, had ik veel meer per maand moeten betalen. Ergens ging er een belletje bij me rinkelen maar dat wilde ik niet horen, ik was blij met mijn dooie mus. Terwijl ik heus wel op de achtergrond voelde dat ik niet kon ontkomen aan de prijsstijging. Wel weten maar niet willen geloven of nog erger, niet dieper willen nadenken. Een duidelijk gevalletje cognitieve dissonantie. En nu moet ik op de blaren zitten. Of ik maar even ruim 700 bijna 800 euro wil bijbetalen. Toen een van mijn zonen een paar maanden geleden vertelde dat hij elke maand 450 euro moet betalen schrok ik zo dat ik besloot het voor me zelf te negeren. Dat kon ik immers nooit betalen, dus bestaat het maar even niet.

Ergens moet ik ook wel lachen, is het niet dezelfde situatie in het klein die zich ook in het groot afspeelt. Wat niet weet wat niet deert totdat de vuiligheid naar buiten komt en niet meer tegen te houden is. Het volk wordt uitgeknepen en men heeft er zin in, waar valt nog meer te halen? Gelukkig had ik nog net voor deze inval op mijn portemonnee een kaartje gekocht voor Tisjeboy Jay in theater Myllesweerd. De buikpijn van ellende wissel ik graag in voor buikpijn van het lachen. En gelachen hebben we. Later kwam ik er achter dat bepaalde teksten en provocaties die ik vroeger als tenenkrommend zou hebben ervaren, ik heel goed naast me neer kon leggen. Jay is nog een jonge hond die zoals overigens vele cabaretiers van zijn hart geen moordkuil maakt. Je mag net iets meer zeggen en opperen en met een sausje van humor wordt het door velen goed verteerd of in ieder geval geaccepteerd. Jay heb ik leren kennen van zijn filmpjes op You Tube. Hij vertelt dan met een mooi Limburgs accent wat hij zoal tegenkomt en ziet in deze wereld vol tegenstrijdigheden. Hij laat in zijn filmpjes vaak ook zijn spirituele kant zien en dat deel mistte ik, een enkele keer daargelaten in zijn show. Maar wat niet is kan nog komen. Zijn show Politiek Correct liet verhalen zien van zijn eigen incorrectheid en ook de zeer bijzondere politieke correctheid die we heden ten dage met zijn allen meemaken. ‘Het lijkt wel of we alle normen en waarden die we ooit geleerd hebben, in de prullenbak kunnen of zelfs moeten gooien’ zei een vriendin onlangs tegen me. Het is in ieder geval een tijd waarin we zelf moeten leren nadenken wat klopt en niet klopt voor onszelf. We mogen niet achteroverleunen en blindelings vertrouwen op instanties die zeggen het ze het zo goed met ons voor hebben. Gelukkig heb ik dat al vroeg geleerd en heb geknokt voor mijn kinderen, met name toen het niet goed met ze ging. Heel wonderbaarlijk dat er zoveel instanties en mensen zijn, die zo vaak de plank misslaan terwijl ze er feitelijk zijn om hun medemens te helpen. Men valt over regeltjes, protocollen, tijd en uiteraard geld. Te weinig wordt het hart meegenomen in velerlei kwesties die er spelen. Iedere medaille heeft echter twee kanten. Het wordt een ware uitdaging om de mooie en leerzame momenten te zien van de tijd waarin we leven. Het voorjaar en de zon helpen ons daarbij. De natuur komt langzaam en soms heel snel, tot volle bloei. En dat is genieten!

Tilly Gerritsma, Mill