‘Niets is zo veranderlijk als de mens’ hoor ik haar zeggen en daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Zo wispelturig als we soms kunnen zijn, zo hard en volhardend kunnen we ons in iets vastbijten.

Moeilijk om onze mening te veranderen? Het oude los te laten? Een ander nieuw en soms o zo moeilijk en wellicht zelfs confronterend programma aan te gaan? 

Ik hoor het haar nog zeggen: Je moet iets geels aan doen. Kleuren werken op je gemoedstoestand. En hoewel ik niet altijd luister, ook weleens graag ergens tegenaan wil schoppen, deze kwam binnen. Inderdaad in de winter staat mijn humeur vaak op nul en verder dan zwart en grijs kom ik vaak niet. Maar deze winter wordt het anders. Je bent immers ‘nooit te oud om te leren’. Een knalgeel, zonnebloemgeel vest heb ik gekocht met jawel een shirt en blouse met geel tinten. Ik bedenk me nu dat ik al zachtjes ben voorbereidt op deze gedaanteverandering omdat ik twee jaar geleden, weliswaar voor de zomer, een geel gebloemde jurk heb gekocht. Ik ga er van de winter, in tegenstrijd tot al de zware, zwarte en grijze berichten, lekker warmpjes bij zitten. Zelf mijn eigen warme sfeer creëren, in me zelf en rond om me heen. Het zal er nog wel eens ‘heet aan toe gaan’ vermoed ik om dit vast te houden maar ik ben vastbesloten warm te blijven.  

Ik heb me goed bewapend tegen al de ellende die eraan schijnt te komen. Want volgens de overheid, de roverheid hoorde ik een vriendin laatst zeggen, mag een groot deel van het mkb failliet gaan. Eerst de boeren, dan het mkb en uiteraard de gewone man die vanwege de opgelegde prijzen in financiële nood komt. Dezelfde vriendin praat me bij over de energieprijs die met sprongen omhoog gaat, de vaccinatie schade en de dreigende stroomuitval die ons wellicht te wachten staat de komende winter (De Andere Krant 1-8 oktober 2022). Maar…hennep (cannabis) kan de wereld redden, staat er in dezelfde krant. ‘Hennep is de enige plant op aarde die ons kan voeden, huisvesten, kleden, genezen en voorzien van vrije energie.’ Hennep is onze reddende engel in tijden van nood. Ha fijn, dan weten we wat we moeten gaan telen. 

Het mooie van mens-zijn is dat we zo’n creatief volkje zijn dat we ‘niet bij de pakken gaan neerzitten’. ‘De een zijn dood is de ander zijn brood’ zodat ‘van de nood een deugd maken’ van stal gehaald wordt. Bloempot kacheltjes worden te koop aangeboden en voor de handige man of vrouw is de beschrijving te vinden op het internet. ‘Niets nieuws onder de zon’ volgens mijn moeder. Overwinteraars in Spanje werkten vroeger ook al met een bloempot om wat warmte te produceren. Mijn schoondochter heeft het over Stoof spulletjes, draadloze warmte deken, kussen en kruik. Op het internet zie ik ook verwarmde kleding zoals vest, bodywarmer, broek en wat te denken van handschoenen en sokken. Maar wat als de stoom uitvalt? Kan er niets opgeladen worden. 

Gelukkig heb ik ook nog een groepje warme mensen om me heen met warme, hoopvolle en creatieve ideeën hoe in deze chaotische wereld verder te gaan.  ‘Hoop doet leven’ en ‘vele handen maken licht werk’ is dan van toepassing. Want hoe komen we aan voedsel, warmte en licht bij uitval of schaarste. Met ‘geloof, hoop en liefde’ komen we een heel eind en ook met ‘de handen uit de mouwen steken’.  ‘Er komt licht in de duisternis’ en het is mooi begonnen in mijn kledingkast. Er is zowaar kleur wat vele jaren een grote grijze en zwarte massa was. ‘Niets zo veranderlijk als de mens’ en we zijn ‘nooit te oud om te leren’.

Tilly Gerritsma, Mill