Particulieren kunnen tot en met 29 december 2023 de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aanvragen voor de koop of lease van elektrische auto’s. De SEPP is aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Omdat deze subsidie alleen voor particulieren geldt, moet u deze als ondernemer dus in privé aanschaffen.

Voor nieuwe elektrische auto’s is er € 2.950 subsidie, voor tweedehands auto’s is het subsidiebedrag € 2.000. Je kunt de SEPP pas aanvragen als er na 1 januari 2023 een koop- of leaseovereenkomst is gesloten. De auto hoeft nog niet daadwerkelijk geleverd te zijn op het moment van de aanvraag. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • je schaft een volledig elektrische personenauto aan met een actieradius van minstens 120 kilometer.
  • de catalogusprijs die geregistreerd staat in het kentekenregister van de RDW ligt tussen de € 12.000 en € 45.000.
  • de nieuw aangeschafte elektrische auto moet minstens drie jaar op uw naam blijven staan.

Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden voor de SEPP. Die zijn afhankelijk van de vraag of je de auto koopt of leaset en of het om een nieuwe of om een gebruikte auto gaat. Wacht in elk geval niet te lang om uw aanvraag in te dienen. Want het kan hard gaan. In 2021 was het budget voor de SEPP in een paar dagen op. Vorig jaar duurde het tot begin juni tot het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s op was.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.