Een enthousiast bericht op de groepsapp laat zien dat mijn jongste zoon erg blij is. Een foto van een schema met allerlei activiteiten of artiesten? Ik heb geen idee. Mijn schoondochter van mijn oudste zoon reageert direct ook zeer enthousiast. Ik heb geen idee waar het over gaat.

In de groepsapp: Team Tilly, wordt van alles gedeeld en besproken. Gelukkig word ik nog niet geweerd maar dat vereist wel enige zelfkennis. Geen vragen stellen waar je geen verstand van hebt en ook geen poging doen. Men heeft dan direct door dat dit toch een te ver van mijn bed show is. Waar ze het over hebben, ik heb geen idee. Ik beperk me met de opmerking dat het wel erg leuk zal zijn maar geen idee heb waar ze het over hebben. Natuurlijk wordt mijn indirecte vraag genegeerd. Verbaasd blijf ik me verwonderen over de rechtstreekse opmerkingen die ik krijg terwijl ik toch geleerd heb, wellicht mijn allergrootste valkuil, om mijn mond te houden. Slikken en nier reageren uiteraard ten koste van mezelf. Mijn zonen en schoondochters bewandelen duidelijk een ander pad. En dat is maar goed ook want niets is zo erg als je niet probeert je Zelf te zijn. Later op de avond krijgen we in de groepsapp van allerlei foto’s en filmpjes van de band waar zoon-lief met een paar vrienden naartoe is gegaan. Ik bemerk nu duidelijk een generatiekloof hoewel ik de illusie had dat die wel meeviel. Wat betreft muziekgenre is dat zeker het geval en ook de invulling van een gezellig… avondje uit. Ik kan werkelijk niets met wat ik aan filmpjes voorbij zie komen dus tja… we leven duidelijk in een andere wereld. 

Alles is onderhevig aan veranderingen en dat merk ik uiteraard ook bij mezelf. Een oud-collega zij eens: Het kan me niet warm genoeg zijn. En hoewel ik na de donkere wintermaanden smachtend naar de zon uitkeek, je kunt ook te veel van ‘het goede’ krijgen. Gesmoord door de zon die de afgelopen tijd wel erg zijn best doet lig ik als het ware voor pampus omdat ik het niet meer trek. Mijn kleinkinderen daarentegen vermaken zich uitstekend met een glijbaantje dat in het zwembadje uitkomt en enorm veel waterplezier geeft. Ze spetteren er wat op los en het is een aardigheid om te zien. 

Op de hobbybeurs van afgelopen weekend bij de Wester was er ook van alles te zien. Ik bewonder enorm de creativiteit van de mensheid in het algemeen. Wat zijn er toch veel hobby’s, ambachten, creatieve ideeën waar de mens vorm aan kan geven. En dan hebben we het nog niet over muziek, dans, ballet en ga zo maar door. Ik ga in gesprek met Marjon v.d. Lee die vrolijke schilderijen maakt en allerlei andere leuke snuisterijen. Gebruikte pallets is de basis en krijgt zo een mooie tweede bestemming. Toon Thelosen uit Vianen heeft een prachtige kraam met halfedelstenen. Het blijft voor mij wonderbaarlijk welke innerlijke processen zich afspelen binnen in een steen. Aan de buitenkant grijs en grauw en nauwelijks iets te zien. En van binnen zien je de mooiste kristallen, prachtige kleuren en vormen. Ik vind het een mooie gedachte dat zich dit bij de mens ook afspeelt. Met name als je ouder wordt en je als het goed is, het nodige geleerd hebt. Mijn lijf stelt dat niet meer zo veel voor, heeft helaas zijn beste tijd gehad, maar van binnen ontwikkelt zich iets wonderschoons. Het heeft wel wat bloed zweet en tranen gekost maar dan heb je ook wat. Oh wat een heerlijk gevoel geef dat. In gedachte zit er een parel in mij, in jou, in ons allemaal. Hoe mooi is dat!

Tilly Gerritsma, Mill