‘De toegankelijke overheid’. Dat hoor je steeds vaker. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Het begrip ‘toegankelijke overheid’ wordt vooral gebruikt voor de informatie die een overheid verstrekt. Die moet toegankelijk zijn. Dat proberen we in het Land van Cuijk ook te doen. Bijvoorbeeld door eenvoudige taal te gebruiken zodat mensen met weinig leeservaring een tekst toch kunnen begrijpen. Of door onze website zo in te richten dat visueel gehandicapten met speciale software en apparatuur de teksten kunnen beluisteren of kunnen lezen in braille. Telefonisch goed bereikbaar zijn is ook een vorm van toegankelijkheid, net zo goed als het inzetten van een handige app (MijnGemeente-app) waarmee 24/7 meldingen over gevaarlijke of overlast gevende situaties kunnen worden gedaan. Er zijn dus veel vormen van toegankelijkheid.

Een geheel andere vorm van toegankelijkheid betreft de openbare ruimte. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het vaak lastig om zich buiten op een prettige en veilige manier voort te bewegen. Rolstoelers die onderweg op hindernissen stuiten zoals een slecht aangelegd trottoir of de afwezigheid van op- en afritjes. Mensen met een rollator die niet langs een onhandig geplaatste plantenbak kunnen of die stuiten op zeer hobbelige bestrating. Het komt allemaal nog te vaak voor. 

Afgelopen week ben ik met leden van het Platform Gehandicaptenbeleid Mill op weg geweest om gewoon eens in Mill te bekijken welke obstakels een gehandicapte onderweg zoal tegenkomt. Dat was wat je zegt wel een eyeopener. Als gemeente kunnen we bij de inrichting van de openbare ruimte nog veel winst behalen. Ik wil daar dan ook de expertise van de gehandicaptenplatforms in onze gemeente meer voor gaan inzetten. 

Wat me ook opviel is dat gehandicapten ook obstakels ondervinden door onachtzaam gedrag van inwoners. Bijvoorbeeld door auto’s of fietsen die op het trottoir geparkeerd staan of door ondernemers die met uitstallingen of reclameborden de doorgang blokkeren. Toegankelijkheid in de openbare ruimte is niet alleen een zaak van de gemeente maar van ons allemaal. 

Wij als gemeente gaan ons meer focussen op een betere inrichting van de openbare ruimte. En gehandicaptenplatforms gaan bij inwoners en ondernemers vaker aandacht vragen voor toegankelijkheid. Dat gaan ze doen op een positieve manier. Degene die de  toegankelijkheid vermindert, krijgt een kaartje overhandigd met een vriendelijke tekst. Daarmee wordt aandacht voor toegankelijkheid gevraagd. Dit kaartje is van composteerbaar papier en er zitten bloemenzaadjes in. Stop het kaartje in de grond en er verschijnen mooie bloemen. Zo gaat de toegankelijkheid in onze gemeente letterlijk en figuurlijk groeien.

David Sölez
Wethouder gemeente Land van Cuijk