Als ZZP’er heb je een hoop aan je hoofd. Je hebt immers geen collega’s om bepaalde zaken voor je op te pakken. Bovendien, je bent druk voor je opdrachtgever. De realiteit is dan ook dat je wel eens wat over het hoofd ziet.

Zo moet je elk kwartaal je btw-aangifte doen. Het niet juist of niet op tijd inleveren van een belastingaangifte kan je veel geld kosten. Dat willen we bij natuurlijk graag voorkomen. We hebben daarom een aantal veelgemaakte fiscale fouten door ZZP’ers voor je op een rijtje gezet.

Het niet voldoende bijhouden van je administratie

Het niet goed bijhouden van je financiële administratie kan nadelige gevolgen hebben voor het indienen van je belastingaangiften. Het is dus als ZZP noodzakelijk je inkomsten, uitgaven en bonnetjes goed en zorgvuldig bij te houden zodat je aangiften ook echt kloppen en geen fouten bevatten.

Verkeerde btw-aangifte

Waar veel ZZP’ers in de veronderstelling verkeren dat het doen van btw-aangifte een fluitje van een cent is, komen er ook daar veel fouten voor. Zoals het verkeerd berekenen van verschuldigde btw of het niet op tijd indienen. Dit kan leiden tot onnodige boetes en rentelasten.

Btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting komen niet overeen

Er zijn ook ZZP’ers die bewust dan wel onbewust onzorgvuldig omgaan met het doen van hun aangiften. Hierdoor kan het gebeuren dat de btw-aangifte andere gegevens bevat dan de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan je op fikse boetes komen te staan. Zorg er daarom voor dat de cijfers kloppen en in de verschillende aangiften overeenkomen.

Te laat indienen van belastingaangiften

Het niet tijdig indienen van belastingaangiften kan resulteren in boetes. Hou daarom ook als ZZP’er goed in de gaten wat de deadlines zijn zodat je tijdig je belastingzaken kunt regelen. Bovendien kun je voor het te laat doen van aangifte inkomstenbelasting heffingsrente of betalingsrente moeten betalen. Met ingang van 1 januari 2024 bedraagt deze 7,5% dus ook dat kan snel in de papieren gaan lopen.

Privé-uitgaven als zakelijke kosten opvoeren

Het mengen van privé-uitgaven met zakelijke kosten kan leiden tot problemen bij je belastingaangifte. Maak daarom als ZZP’er duidelijk onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke uitgaven.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.