Keuvelend over niemendalletjes komen we op het onderwerp uiterlijk vertoon. En ja, dat is me nog al wat en met name in deze tijd hebben we er allemaal min of meer last van. Is het niet dat we dit zelf beoefenen dan is het wel van de ander die dit op nummer een heeft geplaatst.

Uiterlijk vertoon genereerd aandacht en dat heeft zo zijn positieve en negatieve kanten. Het werkt soms ook op de lachspieren en dat is verfrissend, dat is altijd goed. Behalve uiteraard als het uitlachen betekent. Bewondering, verwondering en verbazing wordt meer ingezet om al dat uiterlijk vertoon te kunnen begrijpen en vaak eerlijk is eerlijk, begrijp ik het ook niet. Ik vermoed dat ik in een ander vaarwater terecht ben gekomen dat ik die vorm van aandacht niet mee nodig heb. Hoewel ik in mijn jonge jaren er wel van geproefd heb. Niet extreem maar toch. Vaak had dit te maken met kleding, haarkleur, een voorkeur voor muziek of anderszins. Uiterlijk vertoon, het geeft de wereld kleur en wekt bij mij ook compassie op. Want waarom wil die persoon zo graag gezien worden? Waar heeft hij/zij behoefte aan. Waarom die vorm van aandacht en wat is de bedoeling daarachter? ‘Als er maar over je gepraat wordt, dan leef je nog’ is een gezegde wat vaak ingezet wordt. Goedschiks of kwaadschiks maakt schijnbaar niet uit, als je maar over de tong gaat bij de ander. 

Maanden geleden kwam ik met films en muziek In Zuid-Korea terecht. En ik weet niet hoe dat in andere landen zit maar daar zit me toch een amusement industrie dat zijn weerga niet kent. Met name jonge jongens en meisjes worden als het ware gedrild en overgeleverd aan allerlei ‘spelregels’ om maar in de picture te komen staan van de fans. Ook bijzonder dat de fans dit opgesmukte toneeltje als zoete koek slikken  en dat schijnbaar voor hun eigen binnen en of buitenwereld nodig hebben. Ook bij mij werkte het kijken naar BTS filmpjes verslavend maar wel om de reden dat ik er maar niet voldoende grip op kon krijgen om het werkelijk te kunnen begrijpen. Wat is er in de mens dat hij/zei het nodig heeft om zo in de picture te staan, om zoveel aandacht nodig te hebben, dat hij/zei er werkelijk bijna alles voor doet. Vanuit een diepere laag bezien zou je kunnen zeggen dat wilskracht, focus, doorzetten en nog vele ander eigenschappen aan het uitdijen zijn. Wellicht speelt macht, status en geld ook mee. Het mooie en bewonderenswaardige vindt ik dan ook dat men door al die roem en dat uiterlijk vertoon ook nederig blijft. En ook gewoon mens, het speelse kind- zijn laat zien. Wat bezielt de mens om zich dag en nacht te laten filmen zodat er van privacy niet veel over blijft. En wat te denken welke richting wij, de kijker, opgestuurd worden om vooral maar iets te vinden van wat we te zien krijgen of juist niet. Denk je dat je onbevooroordeeld naar die filmpjes kunt kijken? Dus niet! Ik heb me zelf hierdoor wel weer wat beter leren kennen om een pas op de plaats te kunnen maken. Engel en duivel ofwel het licht en het onlicht heb ik voorbij zien komen door dit al te aanschouwen. Hoeveel percentsgewijze? Ik zou het niet weten. Maar het verbaasd me en blijft me verbazen welke rol of rollen een mens allemaal kan spelen om zijn hartstocht te kunnen volgen. Met hoeveel liefde dit vermengt is? Eigenliefde of ook en hoeveel procent voor het grotere geheel? Uiterlijk vertoon heeft toeschouwers ofwel fans nodig anders heeft dit alles totaal geen zin. En dat schijnen beide partijen steeds meer te begrijpen. Het een kan niet zonder het ander.

Tilly Gerritsma, Mill