Marie-José Thijssen

Bouw en functies van het ademhalingsstelsel. Het ademhalingsstelsel bestaat grofweg uit de bovenste en onderste luchtwegen.

De bovenste luchtwegen zijn:

  • Mondholte
  • Neusholte
  • Strottenhoofd (larynx)
  • Keelholte (pharynx)

De onderste luchtwegen zijn:

  • Luchtpijp (trachea)
  • Bronchiën
  • Bronchiolen
  • Longen

De meest bekende en belangrijkste functie van het ademhalingsstelsel is het mogelijk maken van gaswisseling in de longblaasjes (alveoli) tussen bloed en lucht in de longen. Zuurstof wordt vanuit de lucht opgenomen in het bloed wat door de longen stroomt en koolstofdioxide wordt afgegeven vanuit het bloed aan de lucht in de longen. Andere functies waarbij het ademhalingsstelsel een rol spelen zijn: spreken en ruiken. En vergeet niet dat we met de uitademing ook vocht verliezen. De Chinese geneeskunde ziet een link tussen de nieren en de longen. Omdat ze samen zorgen voor een goed functionerende waterhuishouding.

Een filmpje over hoe de longen werken kun je hier zien: https://youtu.be/4vCnpkwcr1Y. Dit duurt ongeveer 1 minuut en dan kun je klikken op onderdelen van de longen (luchtpijp, bronchiën en longblaasjes), waarna er weer een nieuw filmpje start.

Vanuit de psychopathologie hebben longen een relatie met onverwerkt verdriet en met ruimte innemen. Dahlke schrijft er het volgende over: 

  • Symbolische betekenis: verbinding van de inwendige longenboom met uitwendige bomen waarmee wij in de kringloop van de adem verbonden zijn; contact, communicatie, uitwisseling (spraak = modulatie van de uitademingstroom); vrijheid, vrij kunnen (door)ademen; lichtheid: de longen maken ons tot lichte wezens. 
  • Opgave/thema: contact met de buitenwereld tot stand brengen en in stand houden, gasuitwisseling; verbinding van ik met niet-ik, relatie: na de huid het tweede contactorgaan; adem als navelstreng met het leven; verbinding met alle levende wezens: we ademen allemaal dezelfde lucht in. 

Er zijn ook wel wat spreekwoorden en gezegden te vinden. Maar niet zoveel dat dit mij inzicht geeft. Voorbeeld is: je longen uit je lijf hoesten.

Er is een link naar de huid (de huid komt volgende keer aan bod). Je ziet vaak correlaties tussen huid- en longproblemen. Eczeemklachten gaan over op een bepaalde leeftijd… maar men krijgt er longproblemen voor terug. Vanuit de holistische werkwijze in de natuurgeneeskundige praktijk is goede argumentatie te krijgen voor de link tussen organen. En soms vraagt de oplossing een andere insteek dan de meest voor de hand liggende.

Mis je een onderwerp of wil je een specifieke klacht inbrengen... wil je meer weten? Heb je feedback, ideeën of vragen? Laat het weten via de redactie van de Neije Krant of via mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Harte-lijke groet, Marie-José