“Altijd weer goed om te ervaren welke mooie ideeën er bij de mensen leven”

Het begint zo langzamerhand vakantietijd te worden. De laatste raadsvergadering voor het zomerreces is geweest en de agenda begint wat leger te raken. Tijd om mijn kantoor op te ruimen en nog wat leeswerk te verrichten wat normaalgesproken door de hectiek van alle dag blijft liggen.

Leefbaarheidsbudget

Op 30 juni heb ik de bedragen voor de acht gehonoreerde initiatieven vanuit het leefbaarheidsbudget bekend mogen maken. De indieners van deze initiatieven kregen op deze avond te horen met welk bedrag hun ingediend plan wordt beloond. Alle acht zijn het plannen die bijdragen aan ‘het er voor elkaar zijn en voor elkaar zorgen’ in onze dorpen en wijken. Plannen die passen binnen de nieuwe werkelijkheid van ‘meer burger en minder overheid’. Het zijn ook initiatieven die na een opstartbijdrage zichzelf moeten kunnen redden en gedragen worden door de inwoners zelf.
Altijd weer mooi om te ervaren wat voor mooie ideeën er leven bij mensen.
Ook vind ik het altijd weer bijzonder te zien hoe betrokken onze inwoners zijn bij hun dorp of wijk, maar vooral ook bij elkaar. Ik heb in ieder geval weer gemerkt dat veel inwoners hun schouders willen zetten onder het leefbaar houden van hun dorp. Al met al een zeer geslaagde avond met een grote opkomst.

Bijzonder bedrijf

Op 5 juli 2016 is het college op werkbezoek geweest bij firma Verbruggen, in Mill beter bekend als grossier Verbruggen. Dit bedrijf is de enige in Nederland die op deze wijze het groothandelsbedrijf voert. Het bedrijf onder leiding van de broers Jan en Toon Verbruggen is niet gebonden aan een winkelketen en kan geheel onafhankelijk winkels bevoorraden. Dat doen ze met de meest uiteenlopende merken en produkten die door anderen niet geleverd worden. Je kijkt je ogen uit als je in het magazijn rondloopt. Bij sommige produkten vraag je je af: bestaan die nog? Als de klant een vraag heeft naar een produkt, dan kan Verbruggen het leveren. Op een boeiende en amusante wijze gaven de gebroeders Verbruggen een inkijk in hun bijzondere bedrijf.

Vierdaagse

Deze week staat in het teken van de Vierdaagse. Zoals jullie allemaal weten is Mill dit jaar eenmalig etappeplaats. In verband met het 100-jarig bestaan van de Vierdaagse kunnen de lopers eenmalig kiezen om een afstand van 55 kilometer te lopen. Dit is de afstand die tot halverwege de jaren zestig werd gelopen. Tot 1965 kwam de Vierdaagse dan ook elk jaar door Mill.
In Mill worden de 55 kilometer lopers op vrijdag 22 juli warm onthaald. Er is een heel programma in elkaar gezet door onder andere Ontdek Mill, Stichting Activiteiten Mill, de plaatselijke horeca en de buurtschappen die aan de route liggen. Ook is de route die door onze gemeente loopt versierd met diverse kunstobjecten die door mensen uit de gemeente zijn gemaakt.

Mill op de kaart

Dat onze gemeente de doorkomst door Mill enthousiast heeft opgepakt is ook bij de landelijke pers niet onopgemerkt gebleven. Het heeft al media aandacht gehad en zal dit ook nog krijgen de komende dagen.
Al met al zeker de moeite waard om op deze dag de ruim 5500 wandelaars aan te moedigen die dit jaar de 55 kilometer lopen.

Ik wens u allen een mooie zomer en een heel fijne vakantie.

Wethouder Erik van Daal