De lente is begonnen. Het is ook meteen aan het weer te merken. De afgelopen tijd leek het wel herfst. Veel regen en wind. Nu schrijf ik mijn column onder stralende zonnige weersomstandigheden.

Gastles leerlingen Fontys Hogeschool

Enkele weken geleden heb ik voor leerlingen van Fontys Hogeschool Eindhoven een gastles mogen verzorgen over de gevolgen van de veranderingen binnen de WMO, bezien vanuit de bril van een gemeente. Ik heb een uur lang mogen vertellen hoe dat bij onze gemeente is verlopen sinds 1 januari 2015, wat de veranderingen zijn, wat goed gaat en ook wat nog niet zo goed gaat. Ik heb ook uitleg gegeven over de initiatieven die in onze gemeente zijn ontstaan zoals de zorgcoöperaties en huiskamerprojecten en hoe waardevol die zijn. Deze initiatieven zorgen er mede voor dat mensen langer in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Ik vond het heel interessant en ook erg leuk om deze gastles te mogen verzorgen. Ik had een erg geïnteresseerd, maar ook kritisch publiek.

Grenzeloos actief

Ook ben ik aanwezig geweest bij een bijeenkomst waar we hebben gesproken over sporten voor mensen met een beperking. Onder de projectnaam ‘Grenzeloos Actief’ is er vanuit het Ministerie van VWS een programma opgezet om instanties die zich bezig houden met sporten voor mensen met een beperking te faciliteren.
Je kunt hierbij denken aan sportverenigingen die iets willen organiseren op dit gebied maar geen kennis hebben van bepaalde ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld autisme.
Er is een website beschikbaar, www.unieksporten.nl, waarop informatie te vinden is over welke mogelijkheden er zijn op het gebied van sporten voor mensen met een beperking in een bepaalde plaats of regio zijn. ‘Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest’, luidt het gezegde. Het is goed voor sociale contacten en zeker ook goed voor het gevoel er bij te horen en volwaardig deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven.
Het is een onderwerp wat de komende tijd in onze regio zeker aandacht gaat krijgen.

Millenaar, oh Millenaar...

Tenslotte viel mijn oog op een speciale tegel toen ik boodschappen ging doen in het mooie vernieuwde centrum van Mill. Op deze tegel staat de spreuk “Millenaar oh Millenaar, wat verzint hier de kunstenaar”. Deze tegel ligt op de plek waar straks het nieuwe kunstwerk geplaatst gaat worden.
Deze tegel is geschonken door Thijssen-den Brok uit Mill. Een bedrijf dat betonnen elementen voor diverse toepassingen produceert. Goed om te zien hoe betrokken onze ondernemers zijn, bij wat er gebeurt in onze gemeente.