Een van de uitvoeringsprojecten van “De Verborgen Raamvallei” hebben we op de laatste dag van mei, onder grote belangstelling, officieel geopend.

Het gaat om twee aan elkaar verbonden wandelroutes door en rond Sint Hubert en de openingshandeling was de “doop” van het trekpontje D’n Hôpsen Diek. Dit trekpontje is een onmisbare schakel in deze wandelroute, die leidt langs mooie cultuurhistorische plekken en door mooie natuur, maar waarin ook de moderne agrarische sector zichzelf presenteert. Op diverse plekken langs de route treft u informatieborden aan waarop u kunt lezen wat die plek bijzonder maakt, of welk product de aangrenzende boer daar produceert. Via het zandpad van de Hapse Dijk loopt de route naar de Raam en om aan de overkant te komen zult u letterlijk de handen uit de mouwen moeten steken.

De Verborgen Raamvallei

“De Verborgen Raamvallei” is een gebiedsopgave op het grondgebied van Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert met de Raam als verbindende schakel. Dit gebied kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan flora en fauna, door waardevolle cultuurhistorische objecten, kastelen en landgoederen, maar er is ook een noodzakelijke waterbergingsopgave en behoefte om het watersysteem te optimaliseren. Daarnaast zoeken agrarische bedrijven en toeristisch-recreatieve bedrijven naar ontwikkelkansen in dit gebied. Voor de ontwikkeling van dit gebied is onder de noemer van “de Verborgen Raamvallei” een netwerkorganisatie gevormd waarin 21 partijen actief zijn. Elk van deze partijen kan uitvoeringsprojecten inbrengen en gezamenlijk wordt gezocht naar de weg om deze daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen. De wandelroute met het trekpontje in Sint Hubert, is zo’n uitvoeringsproject. Het is ingebracht door ZLTO, Milieuvereniging LvC en heemschut Sint Huybert, en gerealiseerd met vrijwilligers, sponsoren en met bijdragen van het Waterschap Aa en Maas, de Rabobank en de gemeente Mill en Sint Hubert. Zo zie je maar waar samenwerking toe kan leiden.

Een verrassende ontmoeting

Inmiddels is onze nieuwe gemeentesecretaris, Jean-Paul Ruyters begonnen in onze gemeente. Het is inmiddels een traditie dat ik in zo’n geval een rondje maak door onze gemeente om de vele mooi plekken te laten zien, maar ook de locaties waar we in onze vergaderingen over spreken. Natuurlijk hebben we samen het trekpontje ook even uitgeprobeerd; het werkte perfect. Een tweet over ons rondje door de gemeente leidde tot de reactie: de koffie staat klaar! Flexibel als we zijn hebben we onze route meteen daarop aangepast. Een “verrassende ontmoeting” met een van onze ondernemers in de recreatieve sector was het gevolg. Jean-Paul werkt nog maar enkele weken bij ons, maar hij is nu al trots op zijn mooie gemeente. Ook begrijpt hij nu meteen de naam Ontdek Mill van ons platform voor Recreatie en Toerisme en de slogan in ons beeldmerk; “gemeente Mill en Sint Hubert, een verrassende ontmoeting”!

Jos van den Boogaart