“Oude bomen moet je niet verplanten”... een gezegde dat al sinds jaar en dag bekend is. Maar wat als dit nu wel noodzakelijk is?

De zorg in Nederland is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Er wordt voortaan gekeken hoe iemand zo lang mogelijk met de nodige zorg thuis kan blijven wonen. Als een verhuizing naar het zorgcentrum uiteindelijk toch noodzakelijk is, is ook daar een huiselijke woonomgeving het uitgangspunt.

Mensen die nog enige regie over hun leven kunnen voeren, wonen in een appartement. Als dit niet meer mogelijk is, biedt wonen in een kleinschalige woongroep uitkomst. Acht mensen vormen samen een soort van familie, die ondersteund wordt door het zorgteam. Er wordt samen gegeten, koffie gedronken, huishoudelijke klusjes gedaan en activiteiten ondernomen.

Bij activiteiten wordt rekening gehouden met ieders hobby’s, gewoontes en gebruiken. Bakt iemand bijvoorbeeld altijd op zaterdagochtend een lekkere cake? Dan willen we er graag voor zorgen dat hij/zij met wat hulp ook in het zorgcentrum kan blijven doen. Net als thuis spelen ook familieleden en vrienden een belangrijke rol in het dagelijks leven. Zij zijn altijd welkom en kunnen - net als voorheen in de thuissituatie - altijd op bezoek komen en ondersteuning bieden.

Op deze wijze willen we ervoor zorgen dat mensen zich ook in het zorgcentrum echt thuis voelen.

Sacha Lukassen
Coördinator informele zorg
Zorgcentrum Pantein Aldenhorst, Mill