Op varkensbedrijf de Hulshoeve van Gerbert en Antonet Oosterlaken is het elke dag dierendag. Op 17 en 18 oktober worden nieuwe biggetjes geboren. Wil je de biggetjes zien? Kom dan naar de zichtstal van familie Oosterlaken.

De zichtstal aan de Elstweg 42 in Beers is dagelijks geopend van 10 tot 20 uur. Iedere vier weken worden er op dit bedrijf biggetjes geboren. Bezoekers kunnen er vanachter glas de kraamstal goed bekijken. Zowel de biggen als de moeder mogen als de biggen drie dagen oud zijn vrij rondlopen. Na 28 dagen zijn de biggen al zo groot dat ze zelfstandig opgroeien. De zeug gaat dan naar de inseminatiestal. De biggen blijven in de kraamkamer tot ze 10 weken oud zijn en 25 kg wegen. De biggen hebben dan meer ruimte nodig en worden verkocht aan een vleesvarkenshouder.

In de moderne varkensstal is veel aandacht besteed aan diergezondheid en dierenwelzijn. Je komt op deze boerderij veel nieuwe ontwikkelingen tegen zoals het varkenstoilet en de luchtwasser die ammoniak, geur en stof uit de stal filtert. Op de informatieborden wordt dit uitgelegd.

Dierendag

Basisschoolkinderen van leerlingen uit groep 1 en 2 van basisschool Dr Jan de Quay uit Beers trakteerden biggetjes van Gerbert en Antonet Oosterlaken met dierendag op een werelddierendagtaart. Nederlandse veevoer producenten gebruiken veel reststromen uit supermarkten en de voedingsindustrie als grondstof voor diervoeding. Deze ingrediënten zijn natuurlijk gebruikt voor de dierendagtaart. De biggetjes smulden heerlijk van de taart. Komende week kunnen bezoekers pasgeboren biggetjes komen kijken.