Foto: Marco v.d. Broek

7 juli opent Kasteel Tongelaar in Mill weer een POP-Up restaurant in ‘the Barn’. Onder de titel MOUT & ZOUT gaat de keukenbrigade op zoek naar nieuwe smaakcombinaties die bier en spijs laten samensmelten in verrassende gerechten.

Foodpairing heet dat, een nieuwe stijl van koken die gebruik maakt van een stukje wetenschap over de verschillende smaken van producten en ingrediënten. Je moet daarbij denken aan een speciaal-biertje als ingrediënt in een saus, stoofpot, marinade, of zelfs dressing van een salade.

Brouwerij de Blauwe Knoop, die begin dit jaar zijn intrek in het kasteel heeft genomen, gaat zeker vier van hun speciaal-biertjes inbrengen: Witte Willems, Bennie blond, Damen Quadrupel én er wordt aan een nieuw (zoetig) bier gewerkt; voor het dessert.

“Het is echt een trend nu, bier drinken en bier brouwen”, zeggen de jongens van Brouwerij de Blauwe Knoop. “Je ziet overal kleine brouwerijen opduiken. Vooral onder jongeren is het drinken van speciaalbiertjes zo hip, dat wij het nauwelijks nog bij elkaar gebrouwen krijgen. De vraag is groter dan het aanbod. Zelfs in een land als Frankrijk is bier nu bijna populairder dan wijn.”

De brouwerij is in 2012 gestart als liefhebberij tussen een vriendenclub uit de Foekepot. Ondertussen hebben ze al heel wat ‘bierproeverijtjes’ gedraaid voor enthousiaste liefhebbers. Het waren de dames van de brouwers die bedachten dat je van de mout (bierbostel) die overblijft na het brouwproces, heel mooi brood kan bakken. De rest van de bierbostel gaat naar een biologische boer in de omgeving die het weer aan zijn kalfjes voert. 

Hebben we straks dan ook kalfsvlees op het menu? “Jazeker”, antwoord chef-kok Hans van der Steijn; “kalfsvlees met kalfswangetjes in een jus van de Quadrupel. En er staat bijvoorbeeld ook parelhoen op het menu, gestoofd in Bennie Blond. Het moutbrood van de dames van de Blauwe Knoop gaan we natuurlijk ook serveren!

En is het raar om een wijntje drinken bij het menu van het Pop-up restaurant? “Helemaal niet”, zegt Hans, “We gebruiken voor elk gerecht een speciaal bier als basis van de saus of de marinade, zo moet je het zien. De bier-liefhebber krijgt daarbij een klein proefglaasje van het bier dat in het gerecht is verwerkt. Maar dat hoeft niet natuurlijk. Wij gaan onze gasten daarin graag adviseren”

Het Pop-up restaurant MOUT & ZOUT is van 7 juli t/m 24 juli elke donderdag t/m zondag geopend vanaf 17 uur. Reserveren kan via het contactformulier op de website: www.kasteeltongelaar.nl.

Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12
5451HS Mill