Afgelopen vrijdag 22 juli was het eindelijk zover. Na maanden van voorbereiden, plannen maken, zaken coördineren en ideeën concreet uitwerken en uitvoeren kwam de Nijmeegse Vierdaagse na 50 jaar weer door Mill.

Bijna 5000 wandelaars die gekozen hadden voor de afstand van 55km zagen in Mill veel versiering, hoorde muziek, werden enthousiast begroet en toegejuicht, kregen gratis soep, ijs, appels en verschillende andere stukken fruit en gingen met een meer dan goed gevoel richting Beers. Of zoals een van de deelnemers zei: “Het is hier fantastisch, enorm druk en gezellig. Is hier in Mill nog wel iemand thuis? Volgens mij staat iedereen hier langs de straat.”

Dat feest begon al op donderdagavond 21 juli. Naar schatting ruim 2000 mensen genoten in de Kerkstraat van het prachtige weer en de muziek van een Samba band, DJ Jack en DJ Benzel. Sommige bezoekers besloten na het feest niet naar huis te gaan en in het dorp te wachten op de eerste wandelaars. Gedurende de nacht konden zij net als kijkers en luisteraars thuis genieten van een speciale 12-uur durende radio en Tv uitzending van de Lokale Omroep Mill. Deze werd rechtstreeks uitgezonden vanuit een podiumtent in de Kerkstraat en zat vol muziek, telefonische interviews met wandelaars uit onze gemeente en live gesprekken met passerende wandelaars. 

Vrijdagochtend 22 juli betraden om 07.15 uur de eerste wandelaars Mills grondgebied. “Het was van de eerste tot de laatste meter een groot feest,” vertelt Ad Berends, voorzitter van Stichting Ontdek Mill. “Zowel alle wandelaars als bezoekers konden zien waar we in Mill door samen te werken en elkaar te versterken toe in staat zijn. Uiteraard zijn er altijd zaken die anders of beter kunnen, maar wij zien deze Dwars dur Mill als een mooie generale repetitie, volgend jaar is het nog mooier.”

Want dat het na 50 jaar een eenmalige doortocht was kan ook Corné Kremers van Stichting Activiteiten Mill zich niet voorstellen. “Iedereen was zo enthousiast, er was zoveel belangstelling voor alle activiteiten en iedereen stond klaar om te helpen waar nodig. Deze doortocht zorgde echt voor nog meer saamhorigheid en samen met diverse andere organisaties, buurtschappen en ondernemers zijn we erin geslaagd er een fantastisch feest van te maken en Mill op de kaart te zetten.”

Ook burgemeester Antoine Walraven is erg enthousiast over het feest rond de doortocht van de Vierdaagse. “Wat een enthousiasme bij de bezoekers en wandelaars. Ik heb op meerdere Tv-zenders een pleidooi mogen houden om de 4daagse lopers volgend jaar opnieuw in Mill te mogen ontvangen. Het officiële verzoek aan de Stichting 4daagse is inmiddels de deur uit. Fingers crossed.” Maar ook is burgemeester Walraven lovend over de inzet van alle vrijwilligers. “Ik wil de vele vrijwilligers oprecht bedanken die dit geweldige feest mogelijk hebben gemaakt! Graag tot ziens bij de 4daagse doortocht 2017 in Mill. Durf te dromen...”