Op zaterdag 20 mei beleefden maar liefst zo’n vijftig jeugdige muzikanten uit onze gemeente een gezellige, muzikale dag. Het was de tweede keer dat deze dag georganiseerd werd. Vorig werd in St. Hubert het spits afgebeten, nu was Mill aan de beurt.

Sinds een paar jaar, na het wegvallen van Kunstencentrum De Meander, hebben de Millse muziekverenigingen een gezamenlijke muziekopleiding, waar behalve de wekelijkse lessen door conservatorium-opgeleide docenten, ook andere muzikale activiteiten in passen. Dat er nu al vijftig jeugdige leerlingen zijn, biedt perspectief en continuïteit van de muziekverenigingen voor de toekomst.

Vanaf 12.00 uur werden alle leerlingen verwelkomd in de theaterzaal van Myllesweerd.

Alle kinderen brachten allerlei zelfgemaakte baksels mee. De één nog mooier en fraaier dan de andere. Opvallend was, dat bijna iedereen er een muzikaal kunstwerkje van gemaakt had.

Allerlei muzikale verwijzingen waren verwerkt in of op de baksels. Een hele klus voor de jury om hieruit het mooiste en lekkerste baksels te kiezen.

Tijdens het welkomstwoordje kwam opeens een schoonmaakster, al stofzuigend binnen. Ze had helemaal niet in de gaten dat alle kinderen op de grond zaten. Ze schrok zich een hoedje toen ze de stofzuiger uitzette en alle kinderen zag zitten. Natuurlijk was ze nieuwsgierig naar wat de kinderen kwamen doen.

De schoonmaakster heette Izzie. Izzie zette de boel behoorlijk op stelten toen ze dacht dat ook zij mee mocht doen met de bakwedstrijd. Ze begreep niet dat ze dit thuis al had moeten doen. Met het bakmeel, de suiker, boter en de eieren probeerde ze ook een mooi beslag te maken.

Dat dit een puinhoop werd, kon je verwachten. Eieren gingen met schaal in het beslag en met de hoeveelheden nam ze het niet zo nauw. Een niesbui veroorzaakte een enorme meel-stofwolk. Daarna was er hilariteit alom toen ze snoepgoed door enkele stoere kinderen (en een volwassene) uit het beslag liet happen. Natuurlijk kregen zij een duwtje zodat hun hele gezicht onder het beslag zat. Lachen gieren brullen.

Izzie hield ook nog een luchtgitaarwedstrijd. Met behulp van schrobber, bezem of stofzuigerslang mochten kinderen zogenaamd gitaar spelen. Wie dit het beste kon had gewonnen. En kreeg als prijs eeuwige roem in de muziekwereld.

Hierna werden alle kinderen verdeeld over de verschillende ruimtes in Myllesweerd voor het volgen van groepsrepetities, o.l.v. hun eigen muziekdocenten. Er was een klarinet- en saxofoongroep, een kopergroep, slagwerk- en blokfluitgroep.

In de pauze werden de eigen baksels opgegeten, die beoordeeld waren door een deskundige jury. Heel serieus werden alle lekkernijen geproefd en bekeken.

Na de pauze volgde de gezamenlijke repetitie op het podium van Myllesweerd. Alles wat geleerd werd door de verschillende instrumentgroepen kwam samen en zo werd een orkest gevormd, dat ondersteund werd door een paar gevorderde muzikanten van de verschillende verenigingen.

Ondertussen waren enkele ouders en vrijwilligers van de muziekverenigingen aan de slag gegaan om stapels pannenkoeken te bakken. Allerlei snoep en fruit kon op de pannenkoeken gelegd worden om de hongerige magen mee te vullen. Een smakelijke boel was het!

Na het eten was het zover dat het echte concert kon beginnen.

Ondertussen was het publiek in grote getale de theaterzaal van Myllesweerd binnengekomen om trots te kunnen horen en zien wat voor prestatie daar neergezet werd. Izzie presenteerde het geheel en had de lachers op de hand.

Heel erg knap wat er, in een paar uur tijd, bereikt kan worden met samen muziek maken.

Uiteraard hebben deze leerlingen hier ook al weer een jaar les voor gehad en zelf ook veel voor geoefend. Nog een paar weken lessen volgen en repeteren, voordat de zomerstop begint.

Deze dag had natuurlijk nooit zo geslaagd kunnen zijn zonder de inzet van alle vrijwilligers, docenten en de leerlingebegeleiders van Mill, die deze keer de dag hebben voorbereid.

Iedereen ontzettend bedankt dat jullie je vrije zaterdag opgeofferd hebben om alle kinderen een fantastische muzikale dag te laten beleven!

We kijken nu al uit naar volgend jaar, als we met zijn allen naar Langenboom gaan, waar Amicitia de dag zal organiseren.