Op zondag 27 augustus startte Jurgen Kremers uit Mill op het wereldkampioenschap Ironman 70.3 in Lathi Finland. Dit is een triatlon wedstijd met 1.9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen.

De wedstrijd valt onder de Ironman organisatie en heeft een groot startveld van ruim 3900 mannelijke atleten. Ruim 130.000 atleten hebben zich proberen te kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Jurgen kwalificeerde zich vorig jaar tijdens de Ironman 70.3 in Zell am See, met zijn 4e plek in zijn leeftijdscategorie.

Het trainingsprogramma viel voor Jurgen al vroeg in het water. “Begin Maart heb ik met een val met hardlopen een breuk in mijn enkel opgelopen. De conclusie was dat ik 3 maanden niet mocht hardlopen” Daardoor was het lang onzeker of Jurgen wel kon starten in Lathi. Door de gebrekkige voorbereiding en een verplichte langzame opbouw met hardlopen is hij uiteindelijk uitgekomen op een maximale duurloop van 17 kilometer in zijn trainingen “Dan is er toch de twijfel of dat genoeg is” aldus Jurgen.

Wedstrijd

De weersvoorspellingen waren voor de wedstrijd dag voor de mannelijke atleten niet gunstig gezind. De temperatuur zou laag blijven tijdens een dag vol regen en wind.  Tijdens het zwemonderdeel, in een groot meer (Joutjärvi), hadden de atleten nog geen hinder van het slechte weer. Met een groot deelnemersveld van meer dan 3900 atleten, mocht Jurgen Kremers in de laatste agegroup het water in. Daar zette hij een zwem tijd neer van 00:31:22 uur. Toen hij aan het fietsonderdeel mocht beginnen begon de regen toe te nemen en heeft hij de volle 90 km in de regen gefietst. “Doordat ik het fietsparcours verkend had wist ik dat er geen gevaarlijke afdalingen waren. Het parcours was heuvelachtig. Ondanks de slechte weer omstandigheden heb ik toch een gemiddelde van 38 km/u gemiddelde kunnen rijden.” Na de wissel begon het laatste onderdeel, de halve marathon.  “Het lopen waar ik van tevoren veel angst voor had verliep eigenlijk vanaf de eerste kilometer goed. Ik heb vrij gemakkelijk de run kunnen voltooien met een gemiddelde van 13,6 zonder mezelf volledig uit te putten”. Met zijn doorzettingsvermogen is Jurgen met een goed resultaat over de finish gekomen, met een tijd van 4:36:49 uur, heeft hij een mooie 79 plek in zijn leeftijdscategorie kunnen pakken. Hier is hij zelf zeer tevreden mee en heeft hij ruim 455 atleten in zijn leeftijdscategorie achter zich gelaten. “Een sterker deelnemersveld ben ik nog nooit tegengekomen in een wedstrijd”.

Jurgen Kremers ziet nog vele uitdagingen in deze intensieve sport. “Er liggen nog vele plannen, maar deze zijn nog niet concreet, we zullen nog gaan zien waar en wanneer de volgende uitdaging gaat zijn, zeer waarschijnlijk ga ik weer voor een hele Ironman”.

Jurgen spreekt zijn dank uit naar zijn Team en sponsor Ravestein.