Een aantal bezorgde burgers hebben via een burgerinitiatief de coöperatie LVCNET opgericht om het Land van Cuijk te voorzien van glasvezel. Dat is namelijk hard nodig om in de toekomst snelle en betrouwbare internetverbindingen te hebben.

Internet nu

Alhoewel je huidige internetverbinding, in de meeste gevallen via coax of ADSL, op dit moment voldoet, zal dat in de toekomst zeker niet meer het geval zijn. Ons internetgebruik neemt al jaren sterk toe, met ongeveer 40% per jaar, en glasvezel is de oplossing om dat in goede banen te leiden. Glasvezel heeft namelijk een haast oneindige capaciteit.
Koperen netwerkeigenaren proberen met slimme technieken hun netwerk in de lucht te houden en meer snelheid te bieden. Ze passen zelfs glasvezel toe in delen van hun netwerk omdat koper niet meer toereikend is. LVCNET ziet dit als tijdelijke oplossingen: lapmiddeltjes om de klant zoet te houden.

Hoge uploadsnelheid

Het huidige netwerk heeft vaak een goede downloadsnelheid, maar altijd een veel lagere uploadsnelheid. Dat is de snelheid waarmee je zelf data naar het internet stuurt. Dat merk je vooral bij een webcam die gaat haperen omdat jij of je gesprekspartner de beelden niet snel genoeg kan versturen. Bij glasvezel is de uploadsnelheid altijd even hoog als de downloadsnelheid.
Zeker voor senioren is de aanleg van glasvezel cruciaal. In de toekomst zal het gebruik van (beeld)zorg op afstand toenemen. Om ouderen op afstand te kunnen monitoren via een camera’s, is een zeer snelle verbinding noodzakelijk. Een verbinding met zowel een hoge upload- als downloadsnelheid. Alleen glasvezel heeft die eigenschap.
Met glasvezel maakt het niet uit hoeveel mensen er gebruik maken van internet. Nu is het ’s avonds slechter omdat er dan meer mensen internetten. De snelheid wordt dan lager. Ook met de komst van meer mobieltjes, iPads en computers in huis verslechtert de verbinding omdat ze allemaal tegelijk van dat ene koperen kabeltje gebruikmaken.

Doe mee

Samen kunnen we zorgen voor supersnel internet in het hele Land van Cuijk. Het enige dat je hoeft te doen is een abonnement afsluiten bij één van de providers die glasvezel in het Land van Cuijk aanbieden. Als een groot deel van de huishoudens in het Land van Cuijk kiest voor glasvezel, zal het ook daadwerkelijk aangelegd worden.
Op www.lvcnet.nl kun je informatie aanvragen. De volgende stap is om u in te schrijven. Als er voldoende deelname is, wordt glasvezel medio 2017 aangelegd. Dan pas stapt u over van uw huidige provider en gaat u betalen.

Volg de komende tijd de media, de locale kranten, social media en kijk op www.lvcnet.nl voor meer informatie. LVCNET organiseert samen met ambassadeurs informatie- en inschrijfavonden. Zorg dat u daarbij bent! Met glasvezel bent u écht klaar voor de toekomst.