Vorige week hebben de vijf Colleges van B&W van de gemeenten in het Land van Cuijk besloten een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met marktpartij E-Fiber.

Dat is te lezen in een gepubliceerde raadsinformatiebrief. Daarmee is aanleg van het glasvezelnetwerk dichtbij.

E-Fiber

De Stuurgroep Breedband Land van Cuijk en de coöperatie LVCNET hebben gezamenlijk concrete afspraken gemaakt met het bedrijf E-Fiber over de aanleg van een 100% dekkend glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. Onlangs heeft E-Fiber in de gemeenten Boekel en Landerd een glasvezelnetwerk aangelegd. Begin 2018 zal begonnen worden met de aanleg in het Land van Cuijk.

100% dekkend, open netwerk

E-Fiber legt een open netwerk aan, waarbij alle adressen in het Land van Cuijk tot in de meterkast toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk. Indien de consument een abonnement afneemt bij één van de providers wordt deze aansluiting ook daadwerkelijk geactiveerd. De providers die tijdens de campagne verbonden waren aan LVCNET, zijn ook verbonden aan E-Fiber. Ruim 12.500 inwoners en/ of bedrijven hebben vorig jaar een abonnement afgesloten. De condities die bij dit abonnement horen blijven voor de consument gelijk.

Géén eigen bijdrage

Tijdens de vraagbundelingscampagne was er sprake van een eenmalige eigen bijdrage van € 495,- voor bewoners in het buitengebied en bedrijven. E-Fiber heeft het beleid dat ieder bedrijf en iedere inwoner zonder eenmalige eigen bijdrage gebruik moet kunnen maken van het glasvezelnetwerk. De consument die nu al een abonnement heeft afgesloten, of dit voor de aanleg doet, betaalt geen eigen bijdrage, ook niet als deze in het buitengebied woont. Is het netwerk eenmaal aangelegd en wil de consument nadien alsnog een abonnement, dan betaalt de consument eenmalig activatiekosten.

Start

Als de financiering rond is en de handtekeningen door alle betrokken partijen gezet zijn is dit alles pas definitief. Dan zal ook een datum bekend worden waarop men zal starten met de aanleg van het leidingtracé van ruim 1000km. Naar verwachting zal de totale aanleg anderhalf jaar in beslag nemen.