Angelique van Loon

Woensdag 6 en donderdag 7 juni waren de dagen van Alpe d’HuZes, het jaarlijks terugkerende evenement waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker.

Veel mensen uit de agrarische sector zetten zich ook in voor deze strijd. Zij hebben zich verenigd in BIG Challenge, farmers against cancer. Onder hen ook de uit Sint Hubert afkomstige Angelique van Loon. Zij heeft samen met 220 BIG Challengers, de berg bedwongen.

Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst op dinsdag 5 juni kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers van BIG Challenge op de top van de berg bijeen om hun dierbaren te gedenken. ‘Een mooie indrukwekkende bijeenkomst waar enkele deelnemers hun verhaal vertelden waarom ze meedoen met BIG Challenge aan de Alpe d’HuZes’, zegt Angelique van Loon. Zelf heeft ze gelukkig niets met kanker. ‘Maar door mijn werk als verpleegkundige en ook hier op de berg weet je dat het zo anders kan zijn. We hebben hier mensen horen spreken die vechten tegen de ziekte. Maar ook onderzoekers die zoeken naar meer oplossingen in de behandelingen tegen kanker. Ik vind het fijn dat ik door deze berg te beklimmen iets kan bijdragen aan de strijd tegen kanker. Door het geld van Alpe d’HuZes kan veel onderzoek gedaan worden zodat in de toekomst mensen gelukkig gezond en goed kunnen leven met kanker.’

Tussenstand

Het is het tiende jaar dat BIG Challenge acte de presence geeft op Alpe d’HuZes. In al die eerdere jaren is de bijdrage van BIG Challenge aan onderzoeksgeld voor KWF aanzienlijk. Ook 2018, het jubileumjaar van BIG Challenge, wordt weer een succes. Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 5 juni werd de tussenstand bekend gemaakt. De BIG Challengers hebben deze tiende editie samen al een bedrag van € 1.001.664 bijeen gebracht voor onderzoek naar kanker. De voorlopige opbrengst van Alpe d’HuZes 2018 in het totaal is meer dan 11 miljoen. Dat is 1 miljoen meer dan in 2017.
Familie van Loon al sinds 2012 betrokken bij BIG Challenge en raakte zo besmet met het virus. Saamhorigheid, sponsorgeld en sectorpromotie, dat is waar BIG Challenge voor staat.

Op weg naar de top

Donderdagochtend om half vijf stond Angelique aan de start van de Alpe d’HuZes voor haar beklimming: 21 bochten, stijl omhoog, veertien kilometer lang. De dag begon met regen.
Angelique: ‘De Alpe d’Huez begint direct heel steil. Dat was direct afzien maar je gaat door. Onderweg een paar keer gestopt. Ik had met voetballen een paar weken geleden mijn knie geblesseerd dus dat was vervelend. Maar opgeven is geen optie. Na 3 uur was ik binnen en kon ik bijkomen in het oppeppunt. Heerlijk bijkomen, kachel erbij en wat eten en drinken.’

’s Middags fietste ze een tweede keer omhoog. ‘Dan denk je die eerste bochten zullen nu wel makkelijker zijn maar dat was niet zo. Weer afzien maar gelukkig was het weer beter. Weer boven bijkomen en met de gezamenlijke klim van BIG Challenge in de regen over de finish.

‘Het was een geweldige week, onmacht omzetten in kracht is het motto van Alpe d’HuZes. Zo is het inderdaad. En geniet van het leven; kijk wat je later zelf in je museum hebt staan als je in de hemel bent. Ik vind het fijn om zo iets te kunnen bijdragen.’

Vrijwilliger

Uit Sint Hubert gingen Pieter en Tilly Egelmeers mee als vrijwilligers. ‘Opbouwen van het oppeppunt, helpen bij het oppeppunt met pannenkoeken bakken, fietsen aanpakken, in de Alpe d’HuZes winkel etcetera. Er is vanalles te doen. Antoine van Loon was mede-organisator van het oppeppunt van BIG Challenge, het rustpunt voor de deelnemers na de beklimming. Monique zorgde voor de media en PR en Tim hielp mee als vrijwiliger en rende dinsdag een keer de berg op.

Alpe d’HuZes zette BIG Challenge mooi in het zonnetje vanwege de 10e editie. ‘Het is geweldig om deze week mee te maken. Iedereen helpt elkaar. De deelnemers en vrijwilligers, het is een mooie groep van BIG Challenge, heel gezellig’, lacht Tilly.