De afgelopen week heb ik weer eens met de schop gewerkt. Op woensdag bij het planten van de eerste ‘Toekomstige Monumentale Boom’ en op donderdag bij het graven van een poel bij de ecologische verbindingszone langs het Peelkanaal.

Toekomstige monumentale boom

Die ‘Toekomstige Monumentale Boom’ is een initiatief van de gemeenteraad. De aanleiding was het omzagen van een monumentale beuk voor kasteel Aldendriel. Deze beuk was ziek en moest helaas worden omgezaagd. Velen vonden het eeuwige zonde, maar in de discussies die volgden, kwam ook de vraag naar voren of de plek waar deze monumentale beuk stond wel een geschikte plek was voor zo’n grote boom. Het kasteel was nu veel beter zichtbaar. Deze geluiden werden opgepikt door de gemeenteraad en leiden tot een initiatiefvoorstel van AB’90 om onze inwoners te vragen om geschikte locaties voor een toekomstige monumentale boom voor te dragen. De gemeente zou de locaties beoordelen, want als daar bijvoorbeeld kabels en leidingen onder de grond liggen dan valt die plek alsnog af. Cees Berends droeg de eerste geschikte locatie voor. Met hem en firma Van Gaal hebben we deze boom vakkundig geplant zodat hij kan uitgroeien tot toekomstige monumentale boom.. Mocht u nog een geschikte locatie willen voordragen? Laat het ons weten.

Peelkanaal

Wie regelmatig langs het Peelkanaal wandelt of fietst weet dat het pad tussen de Graafseweg en de plek waar het Peelkanaal uitmondt in de Raam geen visitekaartje is. Het is soms zelfs een uitdaging om er heelhuids en droog overheen te komen. Het opknappen bleef liggen omdat er steeds onvoldoende geld beschikbaar was. Samen met Waterschap Aa en Maas hebben we het pad onderdeel gemaakt van de aanleg van een ecologische verbindingszone. Zo konden we samen een flinke subsidie verkrijgen en ging het toch nog lukken. Zoals zo vaak wil je dan snel aan de slag, maar moeten er eerst nog allerlei voorbereidingen gedaan worden. Omdat de Peel-Raamstelling een Rijksmonument is, moesten de plannen ook goedkeuring krijgen van de betreffende Rijksdienst. Strak en recht was hun uitgangspunt. Omdat er bij het uitbreken van de 2e wereldoorlog flink gevochten is bij de Peel-Raamstelling was het hele traject verdacht van explosieven. Er moest daarom eerst onderzocht worden of het wel veilig was om te gaan graven. En als laatste waren er ook nog enkele vervuilingen gevonden die eerst moesten worden opgeruimd.

Maar nu gaat het werk voorspoedig. De aannemer heeft met de buurt goede afspraken gemaakt over de wijze van werken en dat wordt erg gewaardeerd. Hoewel er al veel grond is verzet, hebben we afgelopen donderdag met onze partners van de Verborgen Raamvallei als starthandeling zelf ook de schop ter hand genomen. Terwijl ik daarmee bezig was, realiseerde ik me wat een hels karwei het geweest moet zijn om het hele Peelkanaal in de dertiger jaren met de schop te graven. Maar goed dat het meeste werk nu met graafmachines gedaan wordt. In juni moet het klaar zijn.

Inloopavond wateroverlast

Afgelopen woensdagavond 3 april was een eerste inloopavond voor mensen die wateroverlast hebben bij extreme regenbuien. Inwoners konden met onze deskundigen in gesprek over de mogelijke oplossing. Maandag 8 april was de 2e avond in de Jachthoorn in Sint Hubert en op 20 mei is de laatste gepland (19.30 uur in de Wilg in Wilbertoord). Op elke bijeenkomst is iedereen welkom dus als je de eerste twee gemist hebt, zet dan 20 mei in je agenda. De koffie staat klaar.

Wethouder Jos van den Boogaart