Op het moment van schrijven zijn we twee dagen voor de Inwonersraadpleging in onze gemeente. Hoe dit gaat verlopen is daarom nu nog niet bekend, vandaar dat ik mijn column schrijf over enkele andere onderwerpen die momenteel spelen in onze gemeente.

Blauwe zone

Sinds jaren is in het centrumgebied van Mill een blauwe zone van toepassing. Het gebruik van een parkeerschijf is verplicht en van maandag tot en met zaterdag is de parkeerduur overdag maximaal twee uur. In de tijd dat er nog volop werd gebouwd rond het marktplein en een groot deel van de winkels nog niet in bedrijf waren, viel de parkeerdruk mee. De intensiteit waarmee onze BOA’s controleerden was navenant. Maar inmiddels is die tijd voorbij. Bijna alle winkels zijn volop in bedrijf en het is lekker druk in het centrum. Dat is een goed teken. De ondernemers zijn hier erg tevreden over. Maar logischerwijs is hierdoor ook de parkeerdruk toegenomen en dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de intensiteit van de controles door de BOA’s. Dus als u met de auto naar het Millse centrum komt, denkt u dan aan de parkeerschijf!

Regionale Energie Strategie

In het klimaatakkoord, dat landelijk is vastgesteld, staan een aantal afspraken die in de regio’s uitgevoerd moeten worden, zoals de Regionale Energie Strategie (RES). Dit gaat over realisatie van de overgang naar opwekken van duurzame energie. De optelsom van alle stroomverbruik van huizen en bedrijven minus de te realiseren energiebesparing, zal duurzaam opgewekt moeten worden. Op landelijk niveau is die optelsom verdeeld over de regio’s (voor ons Noordoost Brabant) en elke regio krijgt haar aandeel als opgave. In de regio’s wordt besproken hoe die regionale opgave het beste over het grondgebied verdeeld kan worden. Op bepaalde plekken is veel verbruik, maar weinig ruimte voor grote velden met zonnepanelen of windmolens. Op andere plekken is het juist andersom. In onze regio is voorlopig het uitgangspunt dat elke gemeente haar eigen gemeentelijk aandeel binnen de eigen gemeente invult en ruimtelijk gezien lukt dat ook. In onze gemeente zal dit met grote zonnevelden moeten gebeuren, omdat hoge windmolens hier niet mogen vanwege de vliegbewegingen van vliegbasis Volkel. Wat rendement betreft kan je beter windmolens bouwen want die zijn voor hetzelfde opgewekt vermogen drie keer zo goedkoop als zonnevelden. Maar, wat niet kan dat kan niet: het zullen zonnevelden worden. Wat in onze gemeente nog wél een probleem blijkt te zijn is de capaciteit op het (hoog)spanningsnetwerk. Op dit moment zit dat netwerk hier zo vol dat grootschalige projecten niet aangesloten kunnen worden. Het moge duidelijk zijn dat wij onze verantwoordelijkheid in de energietransitie alleen kunnen nemen als de netwerkinfrastructuur ons daarvoor ook de ruimte biedt.

Kleinschalige opwek

Veel huiseigenaren hebben inmiddels al zonnepanelen op hun dak liggen, en die komen er steeds meer bij. “Dat helpt toch ook?” hoor ik u zeggen. Zeker, u heeft gelijk, maar dat telt niet mee in de grote optelsom. Deze kleinschalige opwek telt mee aan de kant van de energiebesparing, omdat die stroom grotendeels door de huiseigenaar zelf ook gebruikt zal worden. Voor die kleinschalige opwek is nog wél ruimte op het net, dus alle reden om dat te overwegen als u nog geen eigen zonnepanelen heeft. En als u de investering te groot vindt, dan kunt u gebruik maken van onze duurzaamheidslening. Oók voor verbetering van de isolatie van uw woning. Meer info is te vinden op onze website.

Wethouder Jos van den Boogaart