“Helaas speculaas” stond er op een envelop die ik afgelopen vrijdag uit de brievenbus haalde.”

“Het was een groot stuk speculaas, met een sorry-brief en een verslag van de voortgang van de projecten in de Verborgen Raamvallei. Sorry, omdat het plan was om afgelopen vrijdag een bijeenkomst te hebben met alle mensen die met elkaar samenwerken aan dit prachtige plan om de Raamvallei mooier en beter te maken. Beter voor de natuur en het landschap, voor de bewoners en ondernemers, en om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Meer dan 20 partijen hebben aan de doelen in dit gebied verbonden. Achter die partijen staan nog veel meer betrokken mensen. Ieder jaar houden we voor hen een samenwerkingsbijeenkomst, om de contacten warm te houden, elkaar te inspireren en iedereen te bedanken voor de behaalde resultaten. In het voorjaar hebben we die bijeenkomst uitgesteld tot het einde van het jaar, want we hoopten dat het coronavirus ons dan minder beperkingen zou opleggen, maar “helaas, speculaas”.

Ruilen

Over welke projecten gaat het dan, zult u zich misschien afvragen. Een zichtbaar deelproject ligt op de hoek Beerseweg-Achterdijk, langs de Lage Raam tegenover familie van Summeren. Dit perceel is een goede maand geleden natuurlijk ingericht. Het groen moet nog groeien, maar het ziet er al mooi uit. Het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Brabants Landschap, Waterschap Aa en Maas en familie van Summeren. Een ander, groter project ligt aan de Venweg. Ruim 15 hectare is daar in het voorjaar omgevormd van landbouwgrond naar natuur en daar komt straks nog eens 4 ha bij dankzij het Groen Ontwikkelfonds Brabant, onze gemeente, het waterschap en twee particulieren. Zonder onze werkgroep grondstrategie zou zo’n project helemaal niet van ‘de grond komen’. Deze werkgroep verdiend een grote pluim. Inmiddels hebben zij al meer dan 80 ha weten te ruilen tussen verschillende eigenaren waardoor de verkaveling voor agrariërs verbeterd is en tegelijk ruim 50 ha is vrijgemaakt voor de realisatie van nieuwe natuur.

Behoeden voor wateroverlast

Dan hebben we ook de procedures die doorlopen moeten worden voor een nieuwe stuw in de Raam en voor een beter grondwaterpeil in het stroomgebied van de Raam. Beide projecten hebben een directe relatie met de klimaatverandering. De nieuwe stuw is nodig om Grave te behoeden voor wateroverlast bij extreme regenval in combinatie met hoog water in de Maas. De afvoer vanuit de Raam kan dan te kort schieten waardoor het water stroomopwaarts moet worden opgevangen. De keerzijde van deze vorm van wateroverlast is de verdroging van het gebied, ook op grotere afstand van de Raam. Het grondwaterpeil daalt als gevolg van opeenvolgende droge en hete zomers en de voorspelling is dat zich dit zal voortzetten. Daarom wordt getracht het grondwaterpeil weer omhoog te brengen, waar zowel agrariërs, burgers als de natuur baat bij hebben.

Dit is maar een greep uit de projecten. Er wordt ook gewerkt aan de Hooge Raam-Halsche Beek, de Graafse Raam tussen Escharen en het gemaal van Sasse, de Lage Raam, het project Zuiderwaterlinie-Beerse Overlaat en de nodige kilometers Ecologische Verbindingszones.
Alle reden dus om de voortgang te vieren. Maar “helaas, speculaas”. Het vieren moeten we uitstellen, de successen delen we natuurlijk wel.

Wethouder Jos van den Boogaart