In deze column vertellen burgemeester Walraven, wethouder Van Daal en wethouder Van den Boogaart over ervaringen, ontmoetingen, belevenissen en ontwikkelingen in de afgelopen weken. Deze week is wethouder Jos van den Boogaart aan het woord.

Op donderdag 6 mei mocht ik in de Acaciahof een bijzondere bijenkast openen. Ik was eerder wel eens uitgenodigd voor het openen van een bedrijf, een winkel, een mooi bouwproject of een fietspad, maar nog nooit voor een bijenkast. Dit betrof dan ook niet zomaar een bijenkast, maar deze wordt bewoond door een bijenvolk dat resistent is tegen een dodelijke parasiet, de Varroamijt. Die mijt is vervelend omdat hij eitjes legt in het broed van het bijenvolk en hij verspreid daarbij ook nog een virus dat dodelijk is voor de bijen. Alle hobby-imkers weten waar ik het nu over heb, omdat deze mijt al enkele decennia met chemische middelen bestreden wordt om grote sterfte onder de bijenvolken te voorkomen.

Een imker uit onze regio, Bartjan Fernhout, overkwam dit ook en tot overmaat van ramp overleden zijn bijenkoninginnen ook nog nadat hij een chemische behandeling had toegepast. “Dit moet anders, of ik stop ermee”, was zijn conclusie. En na veel studie ontdekte hij dat er in een bijenvolk soms ook bijen zijn die met de Varroamijt het gevecht aan gaan en de mijt met zijn eitjes uit de bijenkast verwijderen. De meesten hadden niet die eigenschap, maar stel nu dat er door een goed opgezet fokprogramma meer kunnen komen. Liever nog, allemaal! Hij bleek in staat om met de zaadcellen van de mannetjesbijen met de eigenschap op kunstmatige wijze koninginnen te kunnen bevruchten. Veel meer nakomelingen kregen daardoor de eigenschap en nu en dan zit daar ook een nieuwe koningin tussen. Als je dan een kruising maakt van zo’n koningin met het juiste mannetje, dan hebben alle nakomelingen die eigenschap en heb je een resistent bijenvolk. En het bleek te werken! Arista Bee Research werd opgericht en vanuit de thuisgarage heeft deze organisatie zich inmiddels in Beers gevestigd in het voormalige KI-Station. Hun doel is om resistente bijenvolken te verspreiden over de hele wereld, zodat de bijen overal kunnen doorgaan met het bevruchten van de bloesem van allerlei voedingsgewassen, want zonder bijen geen vruchten aan de bomen.

In Cuijk staat al een jaar zo’n bijenkast van Arista Bee Research en nu dus ook in Mill. Als er nog een paar bij komen, dan zullen de resistente mannetjes ook af en toe een andere bijenvolk bezoeken en daar de resistente eigenschap verspreiden als ze de kans krijgen om de koningin te bevruchten. En zo moeten na verloop van een aantal jaren alle bijenvolken in het Land van Cuijk resistent worden. Het zou toch mooi zijn als Land van Cuijk het eerste land op de wereld is met volledig resistente bijenvolken, en dat vanuit het Land van Cuijk de toekomstige voedselproductie op de wereld wordt veiliggesteld. Het is dus inderdaad een bijzondere bijenkast.

Rommel

Afgelopen weekend kwamen er foto’s voorbij op Facebook van een hele berg troep die bij de afvalcontainers aan de Oude Langenboomseweg was geplaatst. Wie doet nou zoiets? Te lui om het naar de milieustraat te brengen? Veel van dergelijke reacties waren op Facebook te lezen. En terecht! Glas hoort in de glasbak en textiel in de textielcontainers. Niet op de grond eromheen, ook niet als de containers vol zijn. Rij dan even door naar een andere container die nog niet vol is, er staan er genoeg in onze gemeente. Of neem het weer even mee naar huis en kom terug als de containers geleegd zijn. En glas dat niet door de opening past hoort ook niet te worden achtergelaten. Matrassen en stoelkussens zijn geen textiel en passen ook niet door de opening van de textielcontainer. Deze kunnen op de milieustraat worden aangeboden of snij ze in stukken en doe ze in een blauwe afvalzak. Ook als u denkt, het is maar een klein beetje, zet het niet bij de containers want anderen volgen uw voorbeeld en binnen de kortste keren ontstaat er een afvalberg zoals afgelopen weekend. Dat moeten we met ons allen willen voorkomen.

Wethouder Jos van den Boogaart