Starters en sociale huurwoningen in Langenboom.

Als raadslid namens de CDA-afdeling Mill en Sint Hubert maak ik mij zorgen over de toekomst van onze vier dorpen. Er is sprake van vergrijzing, jongeren trekken naar stedelijke gebieden en het voorzieningenniveau krimpt.

Denk hierbij aan de daling van het aantal winkels, de instandhouding van een basisschool per dorp, het aantal leden bij (sport)verenigingen en de betaalbaarheid van voorzieningen op het gebied van zorg. Als optimist wil ik echter niet piekeren over deze zorgen, maar samen met u als inwoners en andere deskundigen kijken hoe we deze ontwikkelingen kunnen omzetten in nieuwe kansen!

Om de dynamiek van de dorpen op peil te houden en wonen voor iedereen betaalbaar te maken, zijn we als CDA-fractie op zoek naar de concrete woonwensen van u als inwoner. Zodat we uw wensen kunnen omzetten in concrete maatregelen, waarmee we de lokale woningmarkt willen stimuleren.

Ter voorbereiding hierop zullen we tijdens de komende raadvergaderingen de volgende vragen aan de wethouder voorleggen: Erkent het gemeentebestuur een tekort aan betaalbare huur- en of koopwoningen per kern? Is er bij het gemeentebestuur bekend of er in de gemeente Mill en Sint Hubert starters & senioren zijn die gezamenlijk de handen ineen willen slaan voor de oprichting van woonhofjes of andere gemeenschappelijke bouwprojecten? Enkele collega’s uit de CDA fractie zijn recentelijk onder aanvoering van Henk Ermers op bezoek geweest bij de initiatiefnemers van het  woonhofje in Ledeacker. Een mooi voorbeeld van bijzondere bouw- en woonkansen in een kleine kern. Heeft het gemeentebestuur met dorpsraden gesproken over de rol van de dorpsraad als partner bij bouwprojecten en/of ziet het gemeentebestuur hierin kansen voor samenwerking? In Langenboom en Wilbertoord zijn de dorpsraden namelijk op dit moment actief betrokken bij het samenbrengen van potentiële kopers, huurders, de gemeente en projectontwikkelaars.

Verschil in grondprijzen per dorp 

Verder is het CDA benieuwd naar de voortgang van het onderzoek naar grondprijsdifferentiatie in onze gemeente. Ofwel de mogelijkheden voor de invoering van verschillende grondprijzen per dorp, afhankelijk van het betreffende voorzieningenniveau. Al een jaar geleden is door het CDA en andere partijen een motie ingediend voor zo’n onderzoek, maar tot op heden heeft het college niet van zich laten horen. Blijkbaar is er vanuit het gemeentebestuur weinig animo voor de verlaging van grondprijzen.

Daarom zullen we dit binnenkort weer aan de orde stellen. Ook willen we vragen hoeveel m² bouwgrond de gemeente in 2017 – 2020 per dorp verwacht te verkopen. Op basis van deze antwoorden willen we als CDA-fractie in kaart laten brengen wat de financiële consequenties zijn voor de begroting als we de grondprijs bijvoorbeeld zouden verlagen naar €185,- - €200,- per m². Ziet de raad korting op de bouwgrond als financieel verlies of als investering in de leefbaarheid, en dus winst?

Mark Janssen
CDA Raadslid Mill en Sint Hubert