De zomervakantietijd zit er weer op. Jammer dat de verdiende vakantie dit jaar voor velen gepaard ging met kwakkelweer. Dat het nog erger kan, bleek op 30 augustus.

Onze gemeente kreeg aan het begin van de avond weer eens een extreme regenbui te verwerken. In korte tijd viel er plaatselijk meer dan 25 mm regen. En hoe vervelend dit ook klinkt; dit gaat steeds vaker gebeuren en zal steeds heftiger worden. Het is een gevolg van het veranderende klimaat.

Ons rioolstelsel kan dergelijke hoeveelheden in zo’n korte tijd niet verwerken: de rioolbuizen raken dan snel helemaal vol en de rioolgemalen die het rioolwater naar de waterzuivering in Haps moeten pompen kunnen het niet bijhouden. De waterzuiveringsinstallatie zelf ook niet. Gevolg is dat water tijdelijk op straat blijft staan, en dat soms waterdruk wordt opgebouwd in uw rioolbuis tussen uw woning en de rioolbuis onder de straat. Dan begint zelfs het water in uw regenpijp te stijgen, totdat het een uitweg vindt via uw schrobputje of via uw toilet.

Maar eigenlijk hoort schoon regenwater helemaal niet via het riool naar de waterzuivering te gaan. Schoon regenwater mag in de tuin en op het land vallen, wegzakken in de bodem of via sloten en rivieren afgevoerd worden. Koppel uw dakgoten af van het riool, dat helpt om overlast te verminderen of te voorkomen.

Rioolsysteem

Als de gemeente een grote renovatie aan straten in de bebouwde kom moet doen, dan leggen we de laatste jaren standaard een 2e rioolsysteem aan, speciaal voor regenwater. Via dat systeem zakt regenwater dat op straat valt in de bodem weg en als er extreem veel regen valt, dan loost dit systeem overtollig water op een plek waar het geen kwaad kan. We maken dan ook altijd aftakkingen tot op de perceelsgrenzen van de huizen langs de straat, zodat de bewoners zelf hun eigen regenwater daar ook op kunnen aansluiten. Dat is (nog) niet verplicht en helaas doen maar enkelen dit en dat is jammer. Nog lang niet overal ligt zo’n gescheiden systeem, maar als het bij u in de straat inmiddels wél het geval is, sluit u dan a.u.b. uw regenpijpen aan op deze aftakking.

Tips

Ligt er geen gescheiden riool bij u in de straat, dan kunt u evengoed uw regenpijpen afkoppelen. Onder de regenpijp plaatst u dan een infiltratiekoffer in de grond, of u kiept gewoon en paar kruiwagens grind in de kuil! Uw tuin heeft er baat bij en u hoeft minder vaak te sproeien. Als u toch aan het graven bent, dan kunt u een terugslagklep in uw rioolbuis maken tussen uw woning en de straat. Zo’n klep kost maar een paar tientjes en voorkomt dat er vuil water vanuit het riool terugstroomt naar uw afvoerputje of toilet.

Oh ja, de scholen zijn ook weer begonnen. Let u een beetje extra op?

Jos van den Boogaart,
Wethouder Mill en Sint Hubert