Vorige week was ik aanwezig bij een thema-avond Agrifood en Innovatie, georganiseerd door de Industriële Kring. De avond werd geopend met een presentatie Innovatieve Hotspot Land van Cuijk.

De presentatie toonde dat het Land van Cuijk EXCELLENT is in Agrifood waar we met recht trots op mogen zijn. De 5 grote industriële bedrijven – Marel Poultry, MSD Animal Health, Hendrix Genetics, Trouw Nutrition (Nutreco) en Danone Nutricia -behoren allen tot de wereldtop. Gezamenlijk investeren zij miljarden aan onderzoek naar verbetering en vernieuwing van hun producten. Ze doen dit echter ieder voor zich, ieder op hun eigen terrein. Het doel van de Innovatieve Hotspot is om een thema te kiezen waarop ieders innovatieve kracht bij elkaar gebracht kan worden. Krachten bundelen! De Innovatieve Hotspot biedt niet alleen ruimte aan de Willie-wortels van deze grote bedrijven. Ook de kleinere bedrijven, dienstverlening, ZLTO, onderwijs, zorg/gezondheid en overheden kunnen aansluiten, eventueel op eigen thema’s. Voor de komende drie jaren ligt er een concreet uitvoeringsprogramma om deze Innovatieve Hotspot waar te maken. U gaat er meer van horen.

Gebiedsexcursie in de Raamvallei

Een dag later heb ik een delegatie van de provincie ontvangen voor een gebiedsexcursie in de Raamvallei. Het doel was om de provinciale projectleiders kennis te laten maken met onze bottum-up aanpak voor de ontwikkeling van het gebied. Deze projectleiders zijn allemaal dagelijks bezig met de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant. Brabant-breed moeten er vóór 2027 nog duizenden hectaren nieuwe natuur gerealiseerd worden en in de Raamvallei ligt een opgave van enkele honderden hectaren. Onze aanpak waarbij tussen gebiedspartners ‘bottom up’ wordt samengewerkt aan meerdere doelen, waaronder het natuurnetwerk, blijkt succesvol te zijn en wordt gezien als voorbeeld voor de rest van Brabant. Wat doen wij dan anders?

In 2012 hebben we allerlei partijen die belangen hebben in het gebied bij elkaar gehaald op kasteel Tongelaar. We hebben in meerdere bijeenkomsten gesproken over elkaars belangen, over de opgaven, de kansen en de bedreigingen. Met respect voor elkaars belangen zijn we gaan zoeken naar de mogelijkheden om samen doelen te realiseren op een manier dat er voor elk iets te winnen valt. Al die mogelijkheden zijn op een rij gezet en in 2013 hebben we met 17 partijen een intentieverklaring ondertekend. We spraken af om samen te gaan werken aan een projectenlijst en een samenwerkingsovereenkomst. In 2016 is die overeenkomst ondertekend door 22 partijen (vijf nieuwe partners hadden zich bij onze groep aangesloten). Enkele projecten zijn al gerealiseerd of in uitvoering: u heeft vast werkzaamheden in het Peelkanaal en de Raam gezien. Vorige week is het Gebiedsplan Raam opgeleverd. Dit is behalve een mooi visie document, vooral een belangrijke onderlegger voor Waterschap Aa en Maas voor hun specifieke waterschapsopgaven. Klimaatverandering vraagt bijvoorbeeld plekken voor waterberging, zodat Grave bij extreem weer niet onder water loopt, maar ook een ander peilbeheer voor het grond- en oppervlaktewater. Met deze bottum-up onderlegger kunnen de overheden nu de wettelijke procedures doorlopen.

Voor het “echte grote werk” zijn we afhankelijk van vrijwillig ruilen van percelen om op de juiste plekken grond beschikbaar te krijgen voor natuurinrichting (bijvoorbeeld in combinatie met waterberging). Ook op dat gebied blijkt de bottum-up aanpak zijn vruchten af te werpen en worden “meters gemaakt”. Wanneer individuele grondeigenaren kansen zien en willen meewerken, dan puzzelen we net zo lang totdat we een deal kunnen maken. Ondersteuning van de provincie hierbij (met kennis en vaardigheden) wordt zeer gewaardeerd. De provincie is onder de indruk van onze aanpak, die tot resultaten leidt o.a. voor realisatie van het Natuurnetwerk. Vandaar dat de provinciale projectleiders de Raamvallei hebben bezocht om te zien hoe wij dat hier met elkaar doen.