Miriam Janssen-Meulepas is geboren en getogen in Wilbertoord. Zij was van jongs af aan altijd al creatief bezig en in de weer met klei en tekenmateriaal.

Haar droom was dan ook om hiervan haar werk te maken. Maar, zoals dat vroeger ging, werd dit haar afgeraden. Daar kon je immers de kost niet mee verdienen, zo werd haar geadviseerd.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zij gaf haar droom niet op. Als autodidact is Miriam al vroeg workshops en boetseerlessen aan huis gaan geven. Maar Miriam wilde meer. Ze wilde vooral nog meer zelf gaan creëren en haar ideeën omzetten in eigen werk. Ze wilde leren hoe zij levensgrote beelden kon maken in verschillende materialen. Hoe je mallen maakt en hoe je die in verschillende materialen kon afgieten. Dus besloot ze om alsnog een opleiding aan de kunstacademie te volgen en alles te leren omtrent het beeldhouwen. En niet zonder succes! Miriam slaagde in 2015 Cum Laude voor haar opleiding beeldhouwen en ging aan de slag met alle ideeën die ze al zo lang in haar hoofd had. Met als hoofdthema “de mens” in al zijn facetten maar met een speciale fascinatie voor de vergankelijkheid daarvan! Miriam wil laten zien hoe het leven ook kan zijn. De levens van de mensen in verpleeghuizen en psychiatrische instellingen. Ze wil de realiteit laten zien van deze kwetsbare groep mensen.

De inspiratie haalt Miriam uit het leven. Door te observeren en zich in te leven. Met respect tracht Miriam dit in haar werk weer te geven. Er zijn toeschouwers die haar werk als provocerend ervaren. Het werk roept vele gevoelens op die voor de één zwaarder wegen dan voor de ander, veelal afhankelijk van de levenservaringen van de toeschouwer. Het is confronterend om het verval onder ogen de zien. In deze wereld van perfectie wordt verwacht om er de strijd mee aan te gaan. Niet voor niets zijn cosmetische ingrepen aan de orde van de dag. Het wordt bijna als een normale schoonheidsbehandeling gezien, alsof men naar de kapper gaat.

Maar Miriam wil dit juist laten zien! “Imperfectie maakt de mens uniek”, aldus Miriam. Ouderdom en vergankelijkheid horen bij het leven. Iedere rimpel is in feite toch een streepje dat je hebt verdiend!

Miriam werkt ook graag aan haar 'lichtere' werk. Met haar onuitputtelijke fantasie weet zij van oude en versleten metalen machine onderdelen prachtige voertuigen te creëren die bestuurd worden door haar geboetseerde 'mennekes'! Het oude ijzer krijgt een andere dimensie. Een prachtig nieuw leven. Dit werk is voor haar pure ontspanning en sluit perfect aan bij haar 'zwaardere' werk. Hierdoor is het werk voor haar in balans.

Haar sculpturen zijn doorlopend te zien in galerie Ganache in Gent (België) die haar werk tevens tonen op kunstbeurzen in Oxfort (Engeland) en Amsterdam.

Miriam is lid van Stichting Kunstkring St. Anthonis. Haar werk is bij haar thuis te bewonderen tijdens de 18de open atelier- en galerieroute van deze gemeente op 9-16-17 april 2017 en verder alleen op afspraak.

Voor informatie www.kunstkring.com en miriammeulepas.wix.com/kunst.