Constant Graat (links) en Wil van Raay halen herinneringen op uit de beginjaren van TCL. (Foto: Jos Thelosen)

Op 1 september gaat de vlag uit bij de tennisvereniging van Langenboom. Dan wordt het 40-jarig bestaan van TCL gevierd.

Een werkgroep onder aanvoering van ‘lid van het eerste uur’ Herman van Boxtel en TCL-voorzitter John van der Heijden is bezig met de invulling van het dag- en avondprogramma van die feestelijke jubileumdag.

Dat deze mijlpaal gevierd kan worden, is mede te danken aan de grondleggers van de vitale tennisvereniging Constant Graat en Wil van Raay. Dit tandem was in 1978 talloze uren belangeloos in de weer om de tennissport te laten landen in het Langenboomse. Constant Graat werd de eerste voorman van TCL met Wil van Raay als rechterhand en secretaris. TCL is voor Graat nog steeds bekend terrein. Hij is betrokken bij de organisatie van de activiteiten rond om het 40-jarig bestaansfeest. Ook staat de bijna 70-jarige Langenbomer nog regelmatig op de kunstgrasbanen. Niet alleen om een balletje te slaan met andere tennisliefhebbers, ook om wat te drinken en bij te praten. “Ik houd het al 40 jaar vol, maar fysiek wordt het helaas wel steeds lastiger.”

Voor Van Raay is het wat langer geleden dat hij het tennispark aan de Dennendijk heeft betreden. De oud-secretaris kijkt met een goedkeurende blik rond op de grasbanen. “Het ziet er allemaal keurig en uitnodigend uit. Complimenten voor het huidige bestuur en alle vrijwilligers,” zegt hij. “Helaas kan ik sinds het jaar 2000 niet meer tennissen: voetbal heeft mijn knieën gesloopt. Maar bij de activiteiten tijdens de festiviteiten tijdens het 30-jarig bestaan in 2008 was ik nog nauw betrokken.”

De eerste stap naar de oprichting van TCL werd gezet door Constant Graat. “Er was behoefte aan een andere balsport in de openlucht, zeker onder de Langenboomse dames”, herinnert Graat zich. “In die tijd was het de norm dat zij na het trouwen thuis voor het gezin zorgden. Door te tennissen waren ze sportief bezig en ontstonden sociale banden.” Van Raay: “Eind jaren 70 genoot de tennissport enorm veel media-aandacht. Clubs schoten als paddenstoelen uit de grond. Bij Thos in Grave -opgericht in 1935- was een ledenstop. Mill had sinds 1939 haar tennisvereniging Topio -Tennisclub OPgericht In Oorlogstijd. Maar in Langenboom en omringende dorpen als Escharen, Wilbertoord en Sint Hubert waren er geen tennisclubs. Dus daar zaten ook potentiële leden voor onze club.”

Graat en Van Raay staken vele vrije avonden in het creëren van draagvlak voor de tennissport. Stuwende personen als Herman van Boxtel, Gerrit van Bommel, Wilma Quinten, Francien van der Duijn en Annie Wijdeven zorgden er samen met de kartrekkers voor, dat Langenboom werd klaargestoomd voor haar eigen tennisbanen. Op 21 maart 1978 werd TCL opgericht. “Met geolied teamspel en een gedegen voorbereiding konden we de druk op de gemeentelijke ketel houden”, zegt Graat. “Burgemeester Van Berckel was tennis minded en toen wethouder Theo de Vet eenmaal overstag was, dacht hij volop mee en werd alles praktisch en met oog voor de toekomst opgelost.”

Twee gravelbanen en een groene bouwkeet als clubhuis verrezen nabij de voetbalvelden van SES. Vanaf 1 april 1979 konden de eerste teams deelnemen aan de KNLTB voorjaarscompetitie. De tennisoutfit was compleet wit en er werd gespeeld met houten rackets. Op 12 mei van dat jaar opende burgemeester Van Berckel het nieuwe sportpark. In datzelfde jaar werd het huidige paviljoen gebouwd met de hulp van vele vrijwilligers en bouwmaterieel van de voormalige meisjesschool.

De florerende club groeide al snel uit haar jasje. Twee jaar later werd het aantal tennisbanen verdubbeld. Deze actie noemt Van Raay een van zijn bestuurlijke hoogtepunten. “Uitbreiding van het aantal banen gaf de club veel meer bereik en mogelijkheden om leden met prestatiedrift tegen tegenstanders uit de wijde regio te laten spelen.”

Graat noemt het hele traject van het opbouwen van een open en laagdrempelige tennisclub tot aan het realiseren van vier banen en een mooi paviljoen één groot hoogtepunt. “De energie die wij erin gestoken hebben is het dubbel en dwars waard geweest. Maar zonder de steun van het thuisfront, medebestuurders en de vele vrijwilligers zou dat niet gelukt zijn”, zeggen ze in koor. “In die 40 jaar heeft TCL ontzettend veel mensen sociale contacten, plezier en spelvreugde opgeleverd. En dat zal nog jarenlang doorgaan: het fundament is sterk.”